“Nincs apád, nincs anyád és szegények vagytok!” Iskolai bántalmazás, ismerős?

“Az iskolai évek alatt a gyermekek fele átéli a kirekesztés, cikizés, verbális bántalmazás kínjait. Több, mint tíz százalékukat rendszeresen ütnek szavakkal. “

Az iskolában zajló testi vagy lelki, esetleg az interneten zajló agresszióról, cikizésről kirekesztésről ma már egyre több szó esik. Mégis, sokszor nem tudjuk, hova is forduljunk, ha rájövünk, hogy gyermekünket napi szinten kínozzák iskolás társai. A legtöbbször észre sem vesszük, hogy a gyerek hónapok óta gyötrődik, szenved – el sem tudjuk képzelni, hogy ilyen kegyetlenség létezik, működik, és, hogy éppen a mi gyerekünk esik áldozatul.

Ideje azonban felébrednünk, és szembenéznünk a tényekkel: az iskolai cikizés létező jelenség, és gyakoribb, mint gondolnánk.

1) Az iskolai évek alatt a gyermekek fele átéli a kirekesztés, cikizés, verbális bántalmazás kínjait. Több, mint tíz százalékukat rendszeresen ütnek szavakkal.

2) Amerikában egyre több szülő engedi, hogy gyermeke szépítészeti műtétre menjen csak azért, hogy ne cikizzék társai.

3) Az ételallergiás diákok 30%-át napi szinten sértegetik. Noha a verbális agresszió a legelterjedtebb, őket ezen felül fizikai bántalmazás is éri: a többiek gyakran dobálják meg őket azzal az étellel, amelyre allergiások.

4) A lányok többször cikiznek csoportokba verődve, mint a fiúk. A lányok manapság egyre inkább fizikailag bántalmaznak, régebben főleg szavakkal kínozták társaikat.

5) Nem meglepő, de sajnálatos tény: nemcsak a fejlett országokban jellemző – a cikizés univerzális jelenség.

6) Vannak tényezők, amelyek valószínűsítik, hogy a gyereket gúnyolni fogják: például a szülői túlféltés, a gyermek betegsége, fogyatékossága vagy túlsúlya, inzulinos cukorbetegsége, a tanulási zavarok, a szociális fóbia vagy passzív viselkedés mind-mind szinte garantálja, hogy a diákok kipécézik a gyereket.

7) Ugyanaz a gyerek lehet bántalmazó és áldozat is – miután mások kicikizik őt, ő a nála kisebb gyerekeken tölti ki a mérgét, vezeti le a feszültséget. Aki bántalmazó és áldozat is egyben, gyakrabban lesz végül depressziós, hiperaktív, vagy kezd el lógni a suliból.

8) A kutatások szerint, ha a bántalmazott felveszi a harcot a gúnyolódókkal, és veszít, az sokkal nagyobb veszteség számára, mintha tűri a bántalmazást. Ez a veszteségtől való félelem az oka annak, hogy nem mondja el senkinek, sem szülőknek, sem tanároknak azt, amit napi szinten elszenved.

9) A dadogó felnőttek 83%-át gúnyolták az iskolában. 71%-uk arról számolt be, hogy hetente legalább egyszer bántalmazták verbálisan.

10) A homoszexuális kamaszokat háromszor olyan gyakran gúnyolják társaik, mint hetero társaikat. Ők maguk azonban általában nem válnak bántalmazóvá. Az ellenük zajló hadjárat olyan intenzív, hogy Amerikában például sokuk az iskolát sem tudja elvégezni emiatt.

 

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...