10 tény a bullyingról, ami egyre nagyobb gond az iskolákban

Az iskolai cikizés, gúnyolódás, fizikai és/vagy pszichés bántalmazás olyan, mint egy búvópatak. Attól még, hogy nem látjuk, működik, és nem várt időben és helyen, nagy erővel tör föl. Sokszor olyankor, amikor már késő: akkor, amikor a gyerek lelkileg megtört, dadog vagy depresszióba esik, vagy legrosszabb esetben akkor, amikor már eldobta az életét.

Sok tévhit és tény kering az iskolai bántalmazás formáiról. Tévhit például, hogy bizonyos iskolázottsági szintet elérő csoportban (például elit gimibe járók között) ez már nem fordulhat elő. Vagy az, hogy az áldozatok csak lányok lehetnek, a bántalmazók pedig főleg fiúk. Rossz úton jár, aki azt hiszi, hogy a tanárok vagy a szülők időben észlelve a jeleket, bölcsen lépnek fel a szituációban.

A tények azonban másról szólnak.

1) Egy kutatás szerint a tanárok úgy vélik, ők az iskolai bántalmazások 71%-át észlelik, és fel is lépnek ellene. A diákok beszámolója alapján ez az arány csupán 25%.

2) A fiú áldozatok még kevésbé mernek szólni a szüleiknek vagy a tanáraiknak arról, hogy őket atrocitás érte, mint a lányok.

3) Sok áldozat válik bántalmazóvá is: a sérelmet, amit elszenvedett, kisebbeken, gyengébbeken torolja meg.

4) A szülők felelősségét sem lehet egyértelműen meghatározni: a túl agresszív, de a túl megengedő szülők gyermekei is válhatnak bántalmazóvá.

5) A fiú bántalmazók egyaránt sértegetnek, vernek meg fiúkat és lányokat, míg a lány bántalmazók főleg verbálisan támadnak, és célpontjai általában lányok.

6) Tévedés azt hinni, hogy ha ignoráljuk a cikizést, akkor abbamarad a bántalmazás. Az igazság az, hogy a figyelmen kívül hagyott gúnyolódás csak olaj a tűzre: azt jelzi a bántalmazó felé, hogy mindent megtehet – következmény nélkül.

7) Tíz internetes bántalmazás közül csupán egyről szereznek tudomást a szülők. Ötből csupán egy alkalommal jelzik ezt a rendőrségen.

8) A fizikai bántalmazás az általános iskolában növekvő tendenciát mutat, a középiskolában már csökken, míg a verbális agresszióval kapcsolatban pont fordítva van: a középiskolában ez a leginkább gyakorlott bántalmazási forma.

9) Amerikában 37 iskolai lövöldözéses esetet vizsgálva kiderült, hogy kétharmadát olyanok követték el, akiket hónapok vagy évek óta kiközösítettek és különböző módszerekkel, szisztematikusan bántalmaztak.

10) Amerikában 160 ezer diák hagyta abba a tanulmányait azért, mert félt az újabb bántalmazásoktól.

Szerző: Kalla Tímea

 

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...