Néha abba kell hagynunk, hogy újrakezdhessük – a nyaralás lélektana

Tombol a nyár, az emberek nagy része már a nyaralás végső lépéseit tervezi, vagy már élvezi is az édes kikapcsolódást. Vannak, akiket az „tart életben”, hogy egy évben legalább egyszer – az év legmelegebb időszakában – el tudjanak menni nyaralni és ki tudjanak kapcsolódni.

Tengerparti naplementés pihenés, balatoni lángosozás, izgalmas túrázások, vagy éppen külföldi városnézés, legyen szó bármilyen kikapcsolódási formáról is, szüksége van az embernek néha arra, hogy elvonuljon a hétköznapok szürkeségétől, és újult erővel vágjon neki a munkának. Kutatások, felmérések alapján úgy tűnik, hogy a nyaralás energetizáló, feltöltő hatása maximum 2-4 hétig tart, de legrosszabb esetben két nap alatt is elvész hatása.

 Akkor vajon miért is ennyire fontos a szervezet és a lélek számára?

Eric Berne kanadai pszichiáter „struktúraéhség” fogalmával arra világított rá, hogy az ember számára legalább annyira fontos pszichés szükséglet a rendelkezésére álló idő kielégítő eltöltése, mint csillapítani a szomjunkat, éhségünket. Az emberekkel való kapcsolódás során eltöltjük valahogy az időt, keretet adunk interakcióinknak (kapcsolódásainknak), és mindezt egy nagyon erős belső késztetés formálja. Ha mindez hosszú távon hiányzik. akkor gyakran a kínzó üresség érzete nehezedik az emberre. Hasonlót érezhetünk vasárnap délutánonként, amikor ellephet minket a „vasárnapi depresszió”: „nincs mit csinálni, kellene valamit, de semmi kedvem, és másnap már újra hétfő.”

Berne úgy gondolta, az emberi kapcsolatok során fellépő problémák, viták azért is torkollanak gyakran játszmákba, mert kevés időt fordítunk az intimitásra vagy éppen a feltöltődésre. Sok idő megy el munkával – tevékenység – és rituálékkal (köszönések, kötelező rövid beszélgetések), míg a visszavonulásra, időtöltésre szánt időnk nagyon csekély. Pedig a kreativitáshoz – ami (ha szerencsénk van) munkánkhoz is kell -, emberi kapcsolataink egészséges működésének fenntartásához rengeteg energiára van szükség, amit visszavonulással tudunk a leghatékonyabban előteremteni.

Nyaralás során csökken a stressz-szint, hiszen nem szorítjuk magunkat határidőkbe, pozitívan hat alvásunkra is. Sokkal hatékonyabb a nyaralás, ha képesek vagyunk minél távolabb engedni magunktól a munkát, gondolatok szintjén se foglalkozzunk a ránk váró feladatokkal. Sokat tud dobni a „nyaralós állapoton”, ha minél hosszabb ideig tervezzük a vakációt, ábrándozunk, fantáziálunk róla. De mindenek felett a két legfontosabb dolog, mielőtt megtervezzük a nyaralást: ha engedélyt adunk magunknak arra, hogy kivegyünk szabadságot, és élvezhessük a munkán kívüli időt, és ha pontosan tudjuk, hogy milyen típusú kikapcsolódásra vágyunk: elvonulós, passzív pihenős, olvasós, napozós napokat szeretnénk, vagy pörgős, városnézős, bulizós vakációt. Bármelyiket is válasszuk, tartsuk szemünk előtt, hogy – ha el is múlik rövid időn belül a hatása – sokkal fontosabb szükségünk van a pihenésre nekünk és környezetünknek, mint azt gondolnánk.

Íme néhány tipp arra, hogy váljon igazi feltöltődéssé a vakációnk:

  1. Ha nagyon nehéz és fárasztó időszakon vagyunk túl, akkor érdemes fizikailag is eltávolodni a problémáktól, próbáljunk szó szerint messze menni, amennyire csak lehet.
  2. Ha valóban ki akarunk szakadni a mindennapokból, akkor adjunk erre időt és teret:

jelentsük be időben a munkahelyen, hogy mettől meddig nem leszünk elérhetőek, és lehetőség szerint kapcsoljuk ki a tabletet, internetet, ne vigyünk magunkkal munkaeszközöket.

  1. Könnyed olvasmányokat vigyünk magunkkal, ne szakkönyveket, vagy, ami a munkánkhoz kapcsolódik.
  2. Ne szervezzük túl a nyaralást: ne kelljen egyik programról a másikra rohanni. Ha gyerekekkel megyünk, hagyjunk nekik is, magunknak is szabadon felhasználható, játék-időt. A nevelési év tele van szabályokkal, engedjünk nekik is szünetet tartani!
  3. Mielőtt elindulunk, zárjuk le fejben is az otthoni dolgokat, és nyissunk egy új fejezetet: töltsük fel a tartalékainkat: rituálék és játszmák helyett fordítsunk sok időt az intimitásra, visszavonulásra.
  4. Fejben is legyünk ott: éljük meg a pillanatot, élvezzük a jelen pillanatnyi boldogságának intenzív hatását, lehetőség szerint meditáljunk, relaxáljunk, jógázzunk.

Mindenkinek kellemes pihenést!:)

A kép forrása: Unsplash, Eddy Billard

Szabó-Kiss Ágnes
Szabó-Kiss Ágnes
Szegeden végeztem mesterszakon, tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon, Jelenleg a módszerspecifikus képzést végzem, tranzakció-analitikus jelölt vagyok. Két kicsi gyermekemmel és férjemmel élek, Mohácson, ahol két kolléganőmmel vezetjük a FordulóPont pszichológiai tanácsadó műhelyt. A hozzám kerülő – velem dolgozó kliensek számára igyekszem megteremteni azt a biztonságos környezetet, ahol megismerhetik jobban magukat, és kellő támogatással képesek megküzdeni elakadásaikkal.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...