Fejleszd a mentális egészséged az olvasáson keresztül!

Az olvasásnak számos jótékony hatása van mentális jóllétünkre, többek között lehetőséget ad arra, hogy elmerüljünk más világokban, élményekben, és közben kikapcsoljunk és eltávolodjunk a mindennapi problémáktól. Ám mi több, a mindful olvasás azt is lehetővé teszi, hogy a tudatos jelenlétet gyakoroljuk az olvasás által. Hogyan tehetjük meg ezt és milyen előnyei vannak, ha így olvasunk? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Az olvasás egy olyan tevékenység, mely évezredek óta az emberek mindennapjainak része. Számos funkciót tölt be: általa új információkhoz jutunk, szórakoztat, és mindemellett a mentális egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

Egy hobbi, amivel sokat tehetünk önmagunkért

Az olvasás bizonyítottan csökkenti a szervezetünkben lévő stresszhormon szintet, fejleszti az empátiát, növeli az érzelmi intelligenciát, serkenti az agyat, növeli a koncentrációt, a szókincset, javítja az alvást és akár a tudatos jelenlét megélését is fejlesztheti.

Az olvasáshoz azonban szükségünk van hosszabb ideig történő koncentrálásra és a figyelmünk kiegyensúlyozott fenntartására, ami manapság a multitasking és a folyamatosan minket elárasztó ingerek korában nem könnyű feladat. Éppen ezért – bár évtizedekkel korábban még nem biztos, hogy megért volna egy cikket a mindful olvasás -, manapság az olvasás is hasonló képességeket fejleszt és kíván meg, mint a mindfulness. A hosszabb szövegekben való elmerülés, a kizárólagos koncentráció egy könyvre segíthet megnyugtatni idegrendszerünket és kikapcsolni a folyamatos túlhajszoltságból. Teljesen természetes, ha neked is gyakorlásra és kitartásra van szükséged ahhoz, hogy úgy igazán bele tudj merülni egy könyvbe, de a jó hír az, hogy minél többször gyakorlod, annál jobban fog menni.

A mindful olvasás hozzávalói 

A tudatos jelenléttel történő olvasás azt jelenti, hogy figyelmünket egy bizonyos ideig kizárólag az adott szövegre, könyvre irányítjuk és igyekszünk minden zavaró tényezőt kizárni. Emellett jelenti azt is, hogy a szöveget megízleljük, átengedjük magunkon és megfigyeljük, az milyen gondolatokat, érzéseket ébreszt bennünk. Azaz nem csak túl akarunk esni rajta, hanem élményként fogjuk fel az olvasást. Ez a megközelítés képes fokozni az olvasás pszichológiai hatásait és hozzájárul mentális egészségünk javításához is.

Na de miképp tudjuk megtapasztalni a mindful olvasás előnyeit?

Teremtsük meg a megfelelő környezetet!

Az első és legfontosabb feladat, hogy egy olyan környezet alakítsunk ki, ahol figyelmünket ténylegesen a szövegre tudjuk irányítani. Ehhez érdemes kikapcsolnunk az értesítéseket eszközeinken, keresni egy csendes, nyugodt helyet, ahol zavartalanul olvashatunk. Gyújthatunk egy gyertyát, biztosítsunk meleg árnyalatú, megfelelő fényt és válasszunk egy kényelmes helyet, ahova be tudunk kuckózni.

Ha elkalandozol, hozd vissza a figyelmed!

Ahogy a mindfulness gyakorlásnál sincs olyan, hogy ’hibázni’ vagy ’rosszul csinálni’, a mindful olvasás során is fontos, hogy gyakorold az elfogadást. Azaz, ha azon kapod magad, hogy elkalandozik a figyelmed, akkor lassan hozd azt vissza és légy türelmes magaddal. Törekedj arra, hogy lassan olvass és mindezt azért tedd, hogy élvezd a folyamatot. Ha azt veszed észre, hogy sietteted magad és csak a fejezet végére akarsz érni, akkor próbáld magad lelassítani.

Reflektálj az olvasottakra!

Azon túl, hogy a mindful olvasás azt is jelenti, hogy kizárólagos figyelmet szentelsz az olvasnivalódnak, azt is magába foglalja, hogy lassan, a szavakat ízlelgetve olvasol és megfigyeled, milyen hatást vált ki belőled a szöveg, milyen gondolatok indulnak el benned a hatására. Bátran állj meg olvasás közben, engedd, hogy vigyenek a gondolataid és akár írj naplót is! Az olvasás segít az önmagadhoz való kapcsolódásban is.

Reméljük, a fenti tippek és a mindful olvasás előnyei meghozták a kedved, hogy kipróbáld az olvasás ezen módját. Válaszd ki a számodra vonzó olvasmányt és iktasd be rutinként a könyvekben való elmerülést! Már napi 15-20 perc tudatos olvasással is rengeteget teszel mentális egészségedért, mindemellett pedig a koncentrációd és az önismereted is fejlesztheted.

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...