Miért tart valaki attól, hogy pszichológushoz forduljon?

A mentális egészség egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban, mégis sokan tartanak attól, hogy pszichológushoz forduljanak. Miért van ez így? Mik azok az okok és tévhitek, amelyek visszatartják az embereket attól, hogy segítséget kérjenek? Ebben a cikkben ezt a kérdést járjuk körbe, és igyekszünk eloszlatni néhány gyakori félreértést.

A pszichológiai segítség kérése körüli félelmek

 1. Társadalmi stigmatizáció

Az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek nem mernek pszichológushoz fordulni, a társadalmi stigma. Sokan félnek attól, hogy a környezetük ítélkezően tekint rájuk, ha kiderül, hogy mentális problémáik vannak vagy pszichológushoz járnak. A „gyengeség” vagy „őrültség” bélyege sajnos még mindig erősen él a köztudatban, pedig a mentális problémák kezelése ugyanolyan fontos, mint a fizikai betegségeké.

 1. Félelem az ismeretlentől

Az emberek gyakran félnek attól, amit nem ismernek. Ha valaki még sosem volt pszichológusnál, nehéz elképzelnie, hogy mi fog történni egy terápia során. Ez az ismeretlentől való félelem erős gátat szabhat a segítségkérésnek. Az ismeretlen helyzetek mindig kényelmetlenséget okoznak, különösen akkor, ha érzékeny témákról van szó.

 1. Önítélkezés és szégyen

Sokan úgy érzik, hogy a saját problémáikkal egyedül kell megküzdeniük, és hogy a pszichológushoz fordulás a gyengeség jele. Ez az önítélkezés és szégyenérzet sokakat visszatart attól, hogy segítséget kérjenek. Pedig épp ellenkezőleg, a pszichológushoz fordulás a bátorság és az önmagunkkal való törődés jele.

 1. A változástól való félelem

A terápia gyakran változásokat hoz az életünkbe, ami ijesztő lehet. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a változás pozitív lesz, a megszokott dolgok elengedése nehézségeket okozhat. A terápia során feltárulhatnak mélyen rejtett érzések és emlékek, amelyekkel szembesülni nem mindig könnyű.

 1. Pénzügyi és időbeli korlátok

A terápia költséges lehet, és sokan nem engedhetik meg maguknak a rendszeres pszichológiai kezelést. Emellett az időbeli elkötelezettség is kihívást jelenthet, különösen azok számára, akiknek sűrű a napirendjük. Ezek a gyakorlati korlátok is akadályozhatják a segítségkérést.

Tévhit vs. Valóság

 1. „Csak súlyos mentális problémák esetén van szükség pszichológusra.”

Ez egy gyakori tévhit. A pszichológus nem csak súlyos mentális problémákkal foglalkozik, hanem segíthet a mindennapi stressz, szorongás, párkapcsolati problémák, munkahelyi kihívások és egyéb élethelyzetek kezelésében is. Nincs szükség súlyos krízisre ahhoz, hogy valaki pszichológushoz forduljon.

 1. „A pszichológus csak hallgat és nem ad tanácsot.”

Sokan azt gondolják, hogy a pszichológus csak meghallgat, de valójában a pszichológus aktívan segít a problémák megértésében és a megoldások megtalálásában. A terápia egy interaktív folyamat, amely során a pszichológus különböző technikákat és módszereket alkalmaz, hogy segítse a pácienst a fejlődésben.

 1. „Ha pszichológushoz járok, akkor valami baj van velem.”

A pszichológushoz járás nem azt jelenti, hogy „baj” van valakivel. Inkább azt mutatja, hogy az illető felelősséget vállal a saját mentális egészségéért és jólétéért. Ez egy bátor lépés önmaga megismerése és fejlődése felé.

Hogyan lehet legyőzni a félelmeket?

 1. Tájékozódás

Az információ gyűjtése és a tájékozódás segíthet csökkenteni az ismeretlentől való félelmet. Olvass utána, hogy mi történik egy pszichológiai terápia során, és kérdezz meg olyanokat, akik már jártak pszichológusnál.

 1. Nyitottság és őszinteség

Fontos, hogy nyitott és őszinte legyél önmagaddal és a környezeteddel. Ne félj beszélni a félelmeidről és aggodalmaidról, mert ez segíthet azok leküzdésében.

 1. Kis lépések

Nem kell rögtön hosszú távú terápiába kezdeni. Kezdheted kisebb lépésekkel, például egy-két konzultációval, hogy megismerkedj a folyamattal és a pszichológussal.

 1. Támogató környezet keresése

Olyan barátokkal és családtagokkal való beszélgetés, akik támogatnak és megértenek, szintén segíthet a félelmek leküzdésében. A támogató közösség nagyban hozzájárulhat a bizalom építéséhez és a segítségkéréshez.

A pszichológushoz fordulás nem a gyengeség jele, hanem az önmagunkkal való törődés és a mentális egészségünk javításának eszköze. Bár számos félelem és tévhit gátolhatja ezt a lépést, fontos felismerni, hogy a segítségkérés bátor és felelősségteljes döntés. A megfelelő információk beszerzése, a nyitottság és az őszinteség segíthet legyőzni ezeket a félelmeket, és elindulni a gyógyulás és önmegismerés útján.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...