Így érkezz meg a rohanásból a meghittségbe: 5 tipp az ünnepi lelassulásért

Ha te is úgy érzed, egyre fáradtabb vagy az év végéhez közeledve, valószínűleg, amire a karácsonyfa alatt a legnagyobb szükséged van, az egy kis lassítás és megpihenés. Bár az év vége és az ünnepi időszak elméletben valóban a nyugalomról és a lelassulásról szól, a realitás sokszor inkább az, hogy még az utolsó pillanatokban rohanunk ajándékok után, kimerülve állunk neki a karácsonyi menü elkészítésének és mindeközben pont azt a legnehezebb megélnünk, amitől a karácsony igazán meghitt lesz és amire a legnagyobb szükségünk lenne. Cikkünkben néhány olyan tippet hoztunk, melyek hozzájárulhatnak egy nyugodtabb, lassabb ünnepi időszak megteremtéséhez.

  1. Javítsd meg az éved!

Csepelyi Adrienn, a WMN újságírója indította útjára néhány éve az évmentés kihívást, melynek lényege, hogy az év utolsó hónapjában minden nap tegyél meg magadért valamit, amivel jobbá teszed az éved. Ez lehet egy egészen apró dolog is, például egy nyugodt kávézás reggel, 10 oldal elolvasása a kedvenc könyvedből, de meg is ajándékozhatod magad például a kedvenc édességeddel vagy egy kád forró fürdővel. Lehetnek ezek olyan tevékenységek is, amikre az év többi időszakában kevesebb időd jutott, például edzés vagy egy tápláló étel elkészítése. Összességében a kihívás azért ad sokat, mert ezáltal jobban odafigyelsz magadra és törekszel arra, hogy ne robotpilóta üzemmódban éld a napjaid, amikor sodródsz a teendőkkel és kevésbé vagy jelen tudatosan. Ha pedig megtetszik ez a kezdeményezés, senki nem tiltja meg, hogy az egész évedre kiterjeszd.

  1. Lassítsd le a rutinjaid!

Ha végig gondolod a napjaid, mennyi az a tevékenység, amit úgy végzel rutinból, hogy szinte nem is emlékszel rá? Ez egyfelől természetes, hiszen a rutinok és a jól bevált szokások lényege az, hogy automatikussá váljanak és ne kelljen hozzájuk túl sok energia. Azonban, ha úgy érzed, nagyon rohan körülötted a világ, akkor érdemes lehet tudatosan megnyomni a lassítás gombot. Próbáld ki, milyen okoseszközök nélkül, csak az ízekre és a textúrákra figyelve étkezni, milyen egy fokkal nyugodtabban indítani a reggelt, megállni napközben egy rövid relaxálásra és minőségi(bb) időt tölteni a szeretteiddel, ahol csakis egymásra tudtok figyelni és hagyjátok, hogy megálljon körülöttetek az idő. Sajnos a világ tempója nem lesz lassabb, viszont a saját életritmusodat teheted azzá.

  1. Egyszerűsítsd le az ünneplést!

Ha nyomásként éled meg, hogy több karácsonyi összejövetelen is részt vegyél, gondold át, van-e olyan, amit el tudsz engedni vagy olyanok, amiket össze tudsz vonni (pl. a barátokkal való karácsonyozást vagy a családi összejöveteleket). Azzal is könnyebbé teheted magadnak ezeket az alkalmakat, ha olyan helyszínt választasz az ünneplésre, ahova könnyebb, gyorsabb eljutni, illetve, ha olyan programokban gondolkodsz, amikre nem kell sok előkészület. Engedd meg magadnak, hogy ez az időszak arról szóljon, amire szükséged van és ha tehernek kezded el megélni az ünneplést másokkal, akkor gondolkodj arról, hogyan tudod ezt az érzést feloldani.

  1. Gondold újra az ajándékozást!

Az ajándékozás is egy olyan stresszforrás lehet az ünnepek során, mely nehezíti összességében a lelassulást. Ha úgy érzed, nyomásként éled meg az ajándékok beszerzését, gondold át, meg lehet-e reformálni valamiképp. Például, egy nagyobb társaságban kihúzhatjátok egymást, így mindenki csak egy embernek vesz ajándékot, ráadásul így nagyobb odafigyelést is lehet elérni, hiszen csak egy ajándékra kell koncentrálnia a többieknek is a társaságban. Ha pedig szeretsz alkotni, a kézzel készített ajándékok nem csak annak okoznak örömöt, aki kapja (sőt, egyedinek is fogja érezni azt, amit kap!), hanem neked is, miközben készíted.

  1. Hálagyakorlás

Bár hálát adni egész évben megtérülő szokás a mentális egészségünk szempontjából, ebben az időszakban még inkább érdemes erre hangsúlyt fektetni. Gondold végig, mi mindenért vagy hálás ebben az évben: mi minden történt veled, amire jó szívvel gondolsz vissza? Kik azok, akik a legnagyobb hatást gyakorolták rád idén és akiknek a legtöbbet köszönhetsz? Ha van kedved, egy üzenet formájában el is küldheted ezeknek az embereknek a gondolataidat, hiszen ez egészen biztosan bennük is kellemes érzéseket fog kelteni. Ezenkívül azt is gondold végig, magadnak miért lehetsz hálás: mi mindent tettél meg önmagadért, a saját fejlődésedért idén?

Bízunk abban, hogy mindannyian találtok néhány olyan tevékenységet ebben az időszakban, mely segíti a feltöltődést és a nyugalmat, hiszen az év ezen időszakában fontos, hogy meg tudjuk élni ezeket az érzéseket, hogy ki tudjuk pihenni magunkat és fel tudjunk töltődni az új évre.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...