A jól működő párkapcsolat 7 összetevője

Talán örök kérdés, hogy lehetnek-e egy párkapcsolatban elvárásaink a másik felé? Vagy akkor ez már azt jelenti, hogy nem fogadjuk el a másikat feltétel nélkül? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan alapelvet, melyeket nevezhetünk szabályoknak vagy elvárásoknak, de egyértelműen egy jól működő, biztos alapokon nyugvó kapcsolat összetevői.

A másik szeretetnyelvének figyelembevétele: ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távon is jól működjön, ismerned kell a másik szeretetnyelvét és ennek alapján úgy tudod kifejezni szereteted, törődésed, ami a másiknak a legjobban esik. A szeretetnyelveket Gary Chapman amerikai író definiálta először, s ezek az elismerő szavak, minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Ahhoz, hogy megismerd párod (és a saját) szeretetnyelved, töltsétek ki a tesztet, melyet például Gary Chapman honlapján is megtaláltok.

Hűség és őszinteség: melyek nélkül egy párkapcsolat nem helyezhető biztos alapokra, s melyek megsértésével a bizalom és a kötődés sérülni tud. A másikkal való hűség és őszinteség a tisztelet jele is, s ezek megsértése okozza a legkomolyabb párkapcsolati problémákat. Felépíteni idő, visszaépíteni pedig még több, éppen ezért érdemes őket védeni.

Támogatás: a párkapcsolat jó esetben egy biztos hátország, mely támogatja az egyéneket abban is, hogy elérjék céljaikat. Ezzel szemben az ítélkezés vagy a másik akadályoztatása gátként szolgál a kapcsolatban. Annak kell lennie a célnak, hogy egymást jobbá tegyük, építsük, előre vigyük, nem pedig annak, hogy egymást visszahúzzuk.

A nézeteltérések felvállalása: ahogy már egy korábbi cikkünkben is írtunk róla, a konfliktusok az egészséges kapcsolatok részei. Ha fel merjük vállalni nézeteltéréseinket, akkor az azt is jelenti, hogy úgy érezzük, a kapcsolatunk egy biztonságos hely, ahol elfogadjuk egymást és közös erővel oldjuk meg a problémákat. Ezzel szemben az elfogadás és a másikra való nyitottság hiánya sérti a bizalmat.

Érzelmi elérhetőség: fontos, hogy úgy érezzük, a partnerünk reagál az üzeneteinkre és érzelmileg elérhető számunkra. Lehetnek persze hosszú és fárasztó napjaink, de ha heteken, hónapokon keresztül ’elmegyünk egymás mellett’, abból nem fog jó kisülni. Éppen ezért a másikra való odafigyelés, valós érdeklődés elengedhetetlen része egy jól működő kapcsolatnak.

A megbeszéltek betartása: szintén a kötődés és a másik megbízhatóságába vetett hit alapja, hogy mennyire tartjuk be azokat a dolgokat, amiket egymásnak ígérünk rövid – és hosszútávon. Azaz, jogosan várjuk el a másiktól, hogy tartsa magát azokhoz a dolgokhoz, amikben megegyeztünk.

Közös felelősségvállalás, a problémák közös megoldása: végül, de nem utolsósorban nem maradhat ki az az elvárásunk, hogy egy kapcsolatban mindkettőnknek aktív szerepet kell vállalnunk, legyen szó pozitív dolgokról vagy negatívakról. Van egy mondás, miszerint egy kapcsolat olyan, akár egy kétfülű kosár: ha az egyik fél elengedi, a másik nem fogja tudni egyedül cipelni.

Ti mivel egészítenétek ki a listát?

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...