7 módszer, amivel növelheted a tudatosságod a mindennapokban

Arra kérlek, gondolj vissza az elmúlt hetedre. Mennyi konkrét élményt tudsz felidézni? Mely érzések domináltak benned a leginkább? Mennyit kell mindezeken a kérdéseken gondolkodnod és mennyire jönnek a válaszok automatikusan? Az az igazság, hogy napjaink nagy részét felgyorsult, hajszolt világunkban gyakran robotpilóta üzemmódban éljük. Ez azt jelenti, hogy kevésbé vagyunk tudatosan jelen a pillanatokban, hajszoljuk a teendőket, pörgünk, folyamatos időhiányban szenvedünk és mindeközben nem marad időnk a legfontosabbra: kapcsolódni önmagunkhoz. Ha mindebben magadra ismertél, cikkünkben mutatunk néhány szempontot, melyek mentén növelheted tudatosságod a mindennapokban.

Mielőtt megnézzük, hogyan tudjuk növelni a tudatosságunkat, felvetődhet a kérdés, hogy miért is fontos ez? Miért érdemes olykor lassítani és befelé fordulni, hiszen minden folyamatos mozgásban van… Ha olykor időt szánunk arra, hogy megfigyeljük, mi zajlik bennünk, felismerhetjük szükségleteinket (pl. fáradtak vagyunk, szomjasak vagyunk stb.). Tudatosíthatjuk, mi történik körülöttünk, mi zajlik a környezetünkben és akár milyen lehetőségeket nyújt ez számunkra (pl. kapcsolatba léphetünk valakivel). Végül, de nem utolsósorban, a saját érzéseinket is tudatosíthatjuk, mely segít bennünket abban, hogy hitelesen döntsünk (olyan dolgokat tegyünk, melyek valóban boldogabbá, elégedettebbé tesznek minket stb.), hogy jobban megismerjük önmagunkat és az érzelmeink tudatosításával a kommunikációs, konfliktusos helyzeteket is hatékonyabban kezelhetjük.

Nézzük tehát, mi jelenthet magasabb szintű tudatosságot a mindennapokban!

  1. Figyeld meg, hogyan beszélsz saját magadhoz! Azaz, amikor gondolkodsz, amikor elhatározol dolgokat, amikor különböző ingerek érnek, milyen belső reakciók és monológok jelennek meg benned? Milyen szavak, gondolatok dominálnak? Ezek inkább biztató vagy inkább hátráltató belső hangok? Az önmagunkhoz intézett belső gondolatoknak, szavaknak nagy szerepük van a sikerességben és a kiegyensúlyozottságban, épp ezért érdemes őket tudatosítani és ha kell, formálni.
  2. Mi az, amit priorizálsz? Azaz mik azok a tevékenységek, kik azok az emberek, akikre a legtöbb időt fordítod általánosságban? Ez összefüggésben van-e azzal, hogy milyen értékrendet vallasz és milyen céljaid vannak? A hétköznapok igen gyorsan el tudnak minket vinni, így akár észrevétlenül is elsodródhatunk az általunk valójában fontosnak tartott dolgoktól. Én például nagyon szeretek olvasni, de be kellett látnom, hogy sokszor arra az idősávra, amikor ezt a leginkább meg tudnám tenni, rendszeresen más programokat szervezek. Így újra kellett gondolnom, mi a fontos számomra igazán, de ehhez kellett a belső feszültségem felismerése és az okának a megfejtése.
  3. Milyen érzelmek vannak benned? Ez egy egyszerűnek tűnő kérdés, amit azonban olyan ritkán teszünk fel magunknak, hogy valójában nem könnyű megválaszolni. Pedig érdemes mindezt megtenni, a fent már említett okok miatt: az érzelmeink belső iránytűink, jelzőrendszereink, melyeket figyelmen kívül hagyva könnyen elsodródhatunk magunk mellől.
  4. Milyen határokat állítasz? Azaz, hol vannak a határaid a munkában, a kapcsolataidban, önmagaddal szemben és mennyire veszed ezeket figyelembe? Sokszor csak egy belső nyugtalanság, feszültség jelzi, hogy egy ideje nem vettük figyelembe a határainkat. Egy ilyen határ lehet például az, hogy meddig hagyjuk magunkat kifáradni és mikor jön el a pihenés és a kikapcsolás ideje. Ha rendszeresen átlépjük ebben a saját határainkat, akkor egy idő után folyamatos frusztráltság vagy kimerülés mutatja meg, hogy nem tiszteltük saját szükségleteinket.
  5. Hogyan bánsz a testeddel? Mennyit törődsz vele, s mennyire veszed észre a szükségleteit? A testünkkel kapcsolatos öngondoskodásnak a része lehet a testmozgáson túl a masszázs, a bőrápolás, a rendszeres vizsgálatok, a nyújtás és a relaxáció. Te milyen gyakran veszed észre, hogy fáj vagy feszül valahol a testedben valami és szükséged lenne a fentiek közül valamelyikre?
  6. Mire fordítod az energiád? Annyi, de annyi inger vesz minket körül, amennyivel egyszerűen nem tudunk megbirkózni. Minden esetben, amikor valamivel elkezdünk foglalkozni, millió másik dologról mondunk le, amivel szintén foglalkozhatnánk. Éppen ezért olykor egyszerűen számot kell vetnünk: valóban azzal töltjük az időnk nagy részét és arra fordítunk energiát, ami a legfontosabb és a legértékesebb számunkra?
  7. Miért vagy hálás? Végül, de nem utolsósorban, a hála gyakorlása is egy szuper gyakorlat a tudatosság növeléséhez. Reggel, vagy lefekvés előtt gondold végig, mi az a három dolog, amiért a leghálásabb vagy, legyen ez bármilyen apróság. 

Próbáljátok ki a fentieket, de ne egyszerre az összeset! Kiválaszthatunk minden napra vagy minden hétre egy külön fókuszt, amire nagyobb belső figyelmet fordítunk. Figyeljük meg a hatásait és ne feledjük, az önmagunkhoz való kapcsolódás nem azt jelenti, hogy bármiről lemaradnánk. Sőt, sokkal hatékonyabbá válik ezáltal a külvilággal való kapcsolódás is.

Felhasznált irodalom:

@millenial therapist, Instagram

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna: Érzelemszabályozás a gyakorlatban

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...