5+1 tipp a nyugalom megteremtésére a világ minden tájáról

Mikor érezted magad utoljára nyugodtnak? Amikor nem cikáztak a fejedben a különböző tennivalók és adtál magadnak időt arra, hogy csak úgy jelen legyél a pillanatban, ellazulva? Rohanó világunkban nem könnyű nyugalomra lelni.

Folyamatosan azt érezzük, valahol lennünk kell, valamit csinálnunk kell.

Újabb és újabb célokat tűzünk ki magunk elé, nehogy lemaradjunk másokhoz képest. Mégis, a legtöbben elismerjük, mennyire fontos a megfelelő töltődés, s virágkorát éli a mindfulness, az „énidő”, a tudatos pihenés és jelenlét. Bármerre járunk a világon, mindenhol találhatunk olyan inspiráló rituálékat vagy szokásokat, melyeket izgalmas lehet kipróbálni, hogy megtapasztaljuk a nyugalmat. Cikkemben most öt ilyen gyakorlatot vagy tippet hoztam – fogyasszátok őket szeretettel!

1. Az éberség naplója

A tudatosság megteremtésére a legismertebb gyakorlatok a mindfulnesshez köthetők, ám ha szeretnél valami mást kipróbálni, próbálkozhatsz az írással is. A napi történések összegzésének egyik legrégibb módja a naplózás, amit sokféleképpen használhatunk saját jóllétünk növelése érdekében. A buddhista apramáda és szampradzsanja például a tudatos figyelmességre tanít, és azt javasolja, amikor naplót írsz, az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak: A múltbeli tapasztalataid, értékítéleteid, döntéseid hogyan hatnak a mostani helyzetedre? Hogyan tudok továbblépni a jelen helyzetemből a céljaim felé? Ezek mentén az egyszerű kérdések mentén átgondolhatod, hol tartasz jelenleg és gyakorolhatod a tudatos éberséget is.

2. Óceánlégzés

A légzés köztudatottan az egyik legjobb módszer a nyugalom megteremtésére. Az óceánlégzés kipróbálásához először is keress egy nyugodt, csendes helyet, majd telepedj le kényelmesen és hunyd le a szemed. Figyeld meg a légzésed természetes ritmusát, majd kilégzéskor képzeld azt, hogy bepárásítasz egy ablakot, s hallass olyan hangot, mint amikor az óceán hullámzik („shh”). Ismételd el többször, s hagyd, hogy a levegő kitöltse a hasadat. Addig csináld, amíg úgy érzed, teljesen meg tudsz nyugodni, s bátran utánozd az óceán hangját, mert kifejezetten feszültségoldó hatása van. Amennyiben a légzésed során szédülést tapasztalsz, csillapítsd a légzés erősségét.

3. Vasárnapozás

A vasárnap a legtöbbünk számára a lelassulás, a hétzárás, a pihenés napja. Egy munkával töltött sűrű hét után mindenkinek jól esik egy kicsit megpihenni, na de hogyan tegyük ezt úgy, hogy az a legjobban kikapcsoljon minket? Egyes kultúrákban a vasárnapozás egyfajta művészetnek is tekinthető. A spanyolok például azt vallják, hogy ennek a napnak lassúnak és kötelezettségektől mentesnek kell lennie ahhoz, hogy egy újabb hétre megfelelően feltöltődjünk. Ennek része a hosszú alvás, a lassú ébredezés, ám a passzív, tévé előtt fekvésben nem hisznek, mert szerintük ez csak fokozza a fáradtságot. Helyette inkább próbálj ki egy rövid sétát vagy tornát, olvass egy könyvet vagy válassz olyan fókuszált tevékenységet, amely egyszerre pihentető és regeneráló. A vasárnapozást élvezheted egyedül, de bevonhatod szeretteidet is, sőt, ha másoknak is elmondod, hogyan tervezel lelassulni, valószínűbb, hogy be is tartod a magadnak tett ígéreteidet. Ha pedig ez megvan, nem maradt más, mint az egészből egy nagyszerű szokást kialakítani, és megtalálni a saját szavad a vasárnapozós életérzésre. A spanyoloknak ez a domingueando.

4. Egy este a fredagsmys jegyében

A fredagsmys a svédek kifejezése azokra az estékre, melyeket az otthon kényelmében élvezhetünk egyedül vagy szeretteinkkel. Ehhez véleményük szerint elengedhetetlen a mysig hangulat megteremtése, amely minden olyan dolgot jelent, amelytől kellemesen, otthonosan, nyugisan érezheted magad: kényelmes takarók, puha pulcsik, finom italok és ételek, tompa fények és gyertyák. A lényeg egy olyan szentély kialakítása, ahova szívesen kuckózol be. A fredagsmys esték jellegzetes étele a taco, azaz a skandináv estéket mexikói finomsággal szeretik kombinálni. Rajtad áll, hogy elkészítesz valami finom ételt vagy inkább a rendelés mellett döntesz. Már csak egy dolog hiányzik: tedd teljessé a semmittevős estét svéd módra egy skandináv krimivel. Jó szórakozást!

5. Tétlenségi lista

Mindannyian nagyszerűen értünk ahhoz, hogy hogyan írjunk össze ezernyi tennivalót, még a szabadidőnket tekintve is: listákat a megnézendő filmekről, elolvasandó könyvekről, az otthoni feladatokról… Eközben azonban kezdünk beleveszni a folyamatos teljesítménykényszerbe, s nem tudjuk értékelni a semmittevést és a pihenést. Ha úgy érzed, mindenáron listákat kell írnod, próbáld ki a fjaka jegyében a tétlenségi listát, amire olyan elemek kerülhetnek, melyeket ráér megcsinálni holnap. Bár eleinte bűntudatod lehet attól, hogy nem teszed meg azt, amit még bele lehetne szuszakolni a napba, hosszabb távon a saját mentális jóllétedért teszel ezzel egy újabb lépést. Figyelj oda a saját határaidra és tűrőképességedre, illetve a megfelelő hatékonyság és értékkel teli munkaidő után próbálj meg lazítani, pihenni és értékelni a semmittevést is.

+1: Erősítsd kapcsolataidat!

Viktor E. Frankl világhírű pszichoanalitikus sokat foglalkozott munkásságában az élet értelmével. Páciensei történetein keresztül és saját tapasztalataiból is arra következtetett, hogy tulajdonképpen mindannyiunkat egy dolog tart igazán életben: a másokkal való kapcsolataink. Éppen ezért, ha prioritási listát kell állítanod a szabadidős tevékenységeidben, érdemes a szeretteiddel való időtöltést előre sorolni. Ha megosztod a veled való történéseket másokkal, az azt eredményezi, hogy sokkal kisebb terhet kell cipelned, s a megoldáshoz is hamarabb eljuthatsz. Gyakorolj hálát, gondold végig, a számodra fontos embereknek mit köszönhetsz, s mutasd is ki feléjük háládat. S bár az elmúlt időszakban többször kellett megtapasztalnunk, milyen az, amikor a távolság elválaszt minket, ha teheted, személyesen találkozz azokkal, akikkel szereted eltölteni az időd, mert sokkal jobban erősíti a kötődést a személyes kapcsolódási forma.

Ha érdekelnek még további tippek a harmonikus élethez más kultúrákból, ajánlom
szeretettel cikkem forrását:

Megan C. Hayes: Nyugalomútlevél – A harmonikus élet titkai a világ minden tájáról
(HVG Kiadó)

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...