Te tudod, hogyan bánj jól magaddal?

Te mit teszel azért, hogy jól érezd magad a bőrödben? Ismered a saját szeretetnyelved és azt, hogy épp milyen típusú pihenésre van szükséged? Cikkünkben az öngondoskodási rutinodhoz adunk néhány megfontolandó gondolatot. A rohanó hétköznapok sodrásában gyakran az öngondoskodás is egy kipipálandó feladatként kerül fel a (képzeletbeli) feladatlistánkra. Azonban miközben megannyi életterületen helyt kell állnunk, azon kaphatjuk magunkat, hogy kezdjük elveszíteni a saját magunkkal való kapcsolatot, és talán már azt sem pontosan tudjuk, mitől érezhetnénk jól, vagy jobban magunkat. Mindez számomra is ismerős, de aztán pszichológiai olvasmányaim és munkáim során szembejött velem néhány olyan gondolat vagy keretrendszer, amikbe én ilyenkor kapaszkodom.

1. Biztosíts időt saját magadra!

Az első és legfontosabb, hogy bármennyire is pörgős az élet, találjunk magunknak néhány olyan pillanatot a napjainkban vagy a heteinkben, amikor kapcsolódunk magunkhoz. Az öngondoskodás vagy az énidő nem attól lesz jó, hogy órákat vagy napokat töltünk vele, hanem hogy olyan tevékenységeket végzünk, melyek valóban feltöltenek minket. Van, akinek elég lesz napi fél óra is, másnak valóban több órára van szüksége. A legfontosabb, hogy halljuk meg a saját igényeinket és reagáljunk azokra. Sokat hallani, de nem tagadható, hogy önmagunkkal is meg kell tanulnunk úgy bánni, ahogy másokkal szeretjük azt tenni.

2. Fedezd fel a saját szeretetnyelved!

Az öt szeretetnyelv (elismerő szavak, minőségi idő, szívességek, testi érintés, ajándékozás) viszonylag ismert fogalom napjainkban, Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő és lelkész alkotta meg. A lényege, hogy mindannyian másképp működünk és másképp szeretünk szeretet adni és kapni, és azáltal, hogy megismerjük egymás szeretetnyelvét, közelebbi, kielégítőbb kapcsolatot tudunk ápolni egymással. Ám ez ugyanúgy működik magunk felé is: ha ismerjük a saját szeretetnyelvünket, jobban tudunk önmagunkról is gondoskodni. Ami érdekes, hogy ez lehet eltérő is attól, amit másoktól a legszívesebben fogadunk. Előfordulhat például, hogy a másoktól kapott ajándékok nem igazán ütnek minket szíven, de saját magunk megajándékozása különböző apróságokkal kifejezetten hatásos. Attól függően, hogy mi a magunk felé jól eső szeretetnyelvünk, különböző tevékenységeket építhetünk be az énidőnkbe:

 • Minőségi idő: szeretsz olyan tevékenységeket végezni, melyekben elmélyedhetsz, például meditálni, olvasni, sütni-főzni, írni.
 • Testi érintés: elsődleges számodra, hogy jól érezd magad a bőrödben, ezért szereted a szabadidőd edzéssel, mozgással, túrázással tölteni. Ezenkívül jól eshet egy meleg zuhany, egy puha takaró vagy egy wellness is.
 • Szívességek: olyan dolgokat teszel magadért, melyek megkönnyítik, hatékonyabbá teszik az életedet. Például, határidőnaplót vezetsz, dolgozol az időmenedzsmenteden, tervezed a jövőd, rendszerezel.
 • Elismerő szavak: fontos számodra önmagad megerősítése, így például beválhat a naplózás, a hálaadás vagy a pozitív belső hang is.
 • Ajándékozás: szereted megjutalmazni magad, nem csupán anyagi értelemben,
  hanem akár egy finoman elkészített étellel vagy egy kellemes sétával. Szereted
  megünnepelni a sikereidet.

3. Próbáld ki a pihenés több módját is!

Érezted már azt, hogy egy kiadós alvás vagy épp egy óra testmozgás után sem érezted magad igazán feltöltve? Dr. Saundra Dalton-Smith pszichológus és író azt mondja, hogy a kiegyensúlyozott állapot eléréséhez és ahhoz, hogy hatékonyak és energizáltak legyünk, nem elég például az alvás vagy egy fél óra jóga. A pihenés, vagy a kifáradásunk több szintből áll, azaz, ha az állapotunkat egy akkumulátorral próbáljuk azonosítani, csupán egy választott tevékenységgel nem tudjuk azt maximumra tölteni.

Ehhez az alábbi pihenési formákat ajánlott váltogatni, attól függően, milyen jellegű fáradtságot érzünk:

 • Fizikai fáradtság esetén: a pihenés aktív formája például testmozgás, túrázás, passzív
  formája az alvás, nyújtás, masszázs, stb.
 • Kreatív fáradtság („alkotói válság”, megújulásra való képtelenség esetén): olvasás, rajzolás, írás, inspiráló tartalmak fogyasztása, stb.
 • Érzékszervi fáradtság esetén: relaxációs gyakorlatok, digitális detox, szemtorna, csendfürdő.
 • Szociális fáradtság: egyedüllét, digitális detox, önmagunkkal töltött idő, stb.
 • Érzelmi fáradtság: ventillálás, testi érintés, nemet mondás, stb.
 • Spirituális feltöltődési formák: mindfulness, önismereti eszközök kipróbálása, ima, stb.
 • Mentális feltöltődés: mindfulness, naplózás, stb.

Bízom benne, hogy a fenti ötletek inspirációként tudtak szolgálni számotokra. Ne feledjük, hogy mindenki más tevékenységek által tudja megteremteni a számára megfelelő egyensúlyt, a legfontosabb, hogy figyeljünk oda belső igényeinkre, és válasszuk meg az azokra való reagáláshoz a lehető legjobb eszközt. Ezáltal nem az lesz a legfontosabb, hogy mennyi időt szánunk az öngondoskodásra, hanem az, hogy az mennyire minőségi.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...