Pókok…. Összerezzensz már attól, ha csak a szót hallod?

Az egyik leggyakoribb fóbia – még sincs rá értelmes magyarázat, miért félünk a pókoktól. Azon kívül persze, hogy csak szimplán ritka undorító kis teremtmények.

Tégy úgy, mintha meglepődnél: nagyjából ötször több nő retteg a nyolclábúaktól, mint férfi. Egyes tudósok szerint egyébként az ok az evolúcióban keresendő. Az ősember pontosan tudta, hogy a pók mérge akár halálos kimenetelű is lehet, így hát inkább gondosan elkerülte – van benne valami, de ez mégsem lehet a teljes igazság. Itt Európában ugyanis a pókok zömmel ártatlanok.

Mások véleménye szerint kulturális okai vannak az arachnofóbiának. Dél-Afrikában például cseppet sem undorodnak tőlük, egyes törzsi csoportok ugyanis előszeretettel csemegéznek pókokat. Remélem, épp ebédelni készültél…. A mély félelem egyébként származhat a gyerekkorból is, traumák egész sora okozhat pókiszonyt.

Nyilván a félelemnek különböző fokai vannak. Ha csak undorodva lepöckölöd magadról a kis soklábú dögöt, még nem leszel feltétlenül pókfóbiás. Más kérdés, ha már nem mersz bemenni a hálószobába, csak mert a sarokból épp egy kaszáspók kacsintgat rád. Míg az előbbi nincs különös hatással az életedre, az utóbbi akár komoly gondokat is okozhat.

Megint másnál a félelem olyan mértéket ölt, hogy még egy pókos képet is két sikítás közepette görget tovább – már ha az illető nem ejtette le közben a telefont. Valakinél pedig már olyan szinten nagy a baj, hogy szakemberhez kell fordulnia. Az efféle terápiák lényege egyébként, hogy miután a páciens kellően ellazult állapotba került, szembesítik a félelmével – persze csak szép lassan, fokozatosan, nyilván nem ültetnek egyből egy madárpókot a rettegő vállára.

A „betegnek” első körben csupán egy pókot ábrázoló fotót mutatnak, később egy lezárt üvegen keresztül szemlél egy egészen aprócska példányt. Az üveget később kinyitják, és ha a páciens elég bátor, hagyja, hogy a kis pók rámásszon. Ezt követik egyre nagyobb és nagyobb példányok, ugyanúgy először lezárt, majd nyitott üveggel. Nem mondom, hogy a kezelés végére egy tarantula lesz a legjobb barátod, de azért elég hatásos.

Ha erre sem szabadidőd, sem pénzed nincs, kénytelen leszel magad legyőzni a rettegést. Hidd el, nem lehetetlen! Amit mindenképp tudatosítanod kell magadnak, hogy a pókok tényleg teljesen ártatlan lények. Csak akkor harapnak, ha fenyegetve érzik magukat – ez valószínűleg legfeljebb allergiás reakciót válthat ki, de a többség tényleg teljesen ártalmatlan. Ha esetleg szeretnéd ezt számokban is látni: jelenleg 63 ezer pókfajtát ismerünk, ennek mindössze 2%-a veszélyes.

Ja, és csak ,hogy tudd: még a katicák is előbb harapnak meg. Kislánykoromban nem engedtem el a kis hétpettyest, csak nyúztam, hiszen nehéz volt megfogni, én pedig örültem, hogy elkaptam. Egy idő után annyira megunta a tenyerem fogságát, hogy előbb valami furcsa, sárga váladékkal piszkított be, majd végül megharapott. Lám, túléltem.

Az arachnofóbia egyébként görög eredetű szó: az arachne pókot, míg a phobos félelmet jelent (ki nem találtad volna Sherlock, igaz?). Ez egyébként nem csupán a pókokra, de egyéb nyolclábú lényekre is igaz (példának okáért a skorpiókra).

Ha komolyan akadályozza az életedet a pókfóbia, ne söpörd a szőnyeg alá, igenis foglalkozz vele! Ha segít, nyugodtan beszéld meg a hozzád közel állókkal, mennyire iszonyodsz tőlük – lefogadom, nem a „hülye vagy” lesz az első reakciójuk, hiszen egy kicsit mindenki undorodik a pókoktól. Különben is, léteznek milliószor rosszabb félelmek – a denevérek például sokkal nagyobbak és ijesztőbbek. Ezen kívül olyan furcsa fóbiák keserítik meg még sokak mindennapjait, mint a gombfóbia vagy a félelem a széltől.

Vannak, akik a saját tükörképüktől félnek (mondjuk ez ismerős jelenet  olyan hajnali háromkor, mikor egy gyors WC-re menet megpillantom az elgyűrt énemet), megint mások a fürdéstől. Utóbbi lehet, hogy egy általános félelem a franciáknál…

A pókfóbia ehhez képest semmi, és bár túl sok realitást nem hordoz magában, azért valahol kicsit mindenki megérti. Nincs mit rajta szégyellni.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...