Önismereti gyakorlatok, melyek segítenek lelkileg is megérkezni az őszbe

Hamarosan beköszönt a hűvösebb idő, a rövidebb nappalok és magunk mögött hagyjuk a nyarat, ezzel pedig egy kicsit az életmódunk és az aktuális céljaink is átalakulhatnak. Érezhetjük magunkat szomorúnak vagy csalódottnak, ami miatt véget ér a felszabadultsággal, boldog pillanatokkal, szabadsággal együtt járó nyári időszak és talán kicsit elveszettnek is az új évszak kezdetével. Cikkünkben néhány tippet hoztunk ahhoz, hogy lelkileg is felkészíthessük magunkat az őszre.

A legjobban eső érzések velünk maradhatnak

A nyáron megélt pillanatok és az azokkal járó kellemes érzések az új évszakban is helyet kaphatnak. Ha úgy érzed, a nyári időszakban észrevehetően javult a hangulatod és boldogabb, pozitívabb voltál, mint általában, akkor érdemes lehet megnézni, mely pillanatokhoz kötődnek ezek az érzéseid. Ezt követően pedig gondolkodhatsz azon, miként tudsz hasonló élményeket megélni ősszel is. Egy rövidebb utazás, időtöltés a természetben, lelassulás az otthon melegében vagy épp egy kellemes, barátokkal töltött este előhívhatja azokat az érzéseket, melyek elvesztésétől tarthatsz.

Mindemellett a legmeghatározóbb nyári pillanatokat belső képként is előhívhatod egy meditációs gyakorlatban vagy relaxálás közben és hagyhatod, hogy mindazok az érzések és megélések áthassanak újra, melyek nagy hatást gyakoroltak rád. Ha úgy érzed, kevésbé jóleső érzések uralkodnak el rajtad, vagy csak hiányoznak a nyári élményeid, csukd be a szemed, lazítsd el a végtagjaid és csak hívd elő az egyik kedvenc nyári pillanatodat és próbáld meg felidézni (akár a fotóid segítségével), hogy:

  • Mi vesz körül, hogy néz ki a környezet?
  • Mi az, ami pozitív érzésekkel tölt el az adott pillanatban?
  • Hol érzed ezeket az érzéseket a testedben?
  • Milyen ízekre emlékszel?
  • Milyen színek dominálnak a pillanatban?
  • Milyen illatokra emlékszel a pillanatból?
  • Kikkel vagy?

Hozd el magaddal ezeket a kellemes érzéseket a jelenbe is és ne feledd, ezek a belső képek mindig ott vannak veled és bármikor előhívhatóvá válnak.

Lásd meg, mi mindent adhat az új kezdet

Próbáld megfogalmazni, milyen érzéseid vannak az új évszakhoz kapcsolódóan. Megjelenik benned egyfajta ellenállás és legszívesebben megállítanád az időt? Vagy épp motivációt és lelkesedést tapasztalsz magadon az ősszel kapcsolatban? A szeptember mindannyiunk életében egy új kezdetet jelentett egykor és nagyban összeforrt az iskolakezdéssel. Ez a fajta új-kezdet hatás pedig felnőttkorban is megmaradhat. Próbáld meg mindezt előnyödre fordítani és gondolkodj azon, mi mindent vársz a következő időszaktól? Milyen célokat tudsz kitűzni magadnak? Írj bakancslistát a vágyott, vagy kedvenc őszi programjaiddal vagy készíts montázst, melynek témája lehet például az, hogy mi mindent szeretsz az őszben. Mindezek a gyakorlatok segítenek lelkileg is ráhangolódni az új évszakra és hozzájárulnak a motivációd táplálásához is.

Engedd meg magadnak, hogy megéld a változást

Az ősz a változás és az elengedés jelképe. A természet változása pedig motiválhat arra, hogy mi magunk is foglalkozzunk ezzel a témával. Így hát arra biztatunk, gondolkodj el azon, hogyan állsz te magad a változásokhoz? Az őszbe való megérkezést egy naplózási gyakorlattal is elősegítheted. Keress egy nyugodt helyet, gyújts egy gyertyát és próbáld megválaszolni a következő kérdéseket:

Mennyire keresed a változásokat és miként éled meg őket? (Erre jó példa lehet az is, hogyan éled meg a nyárból az őszbe való megérkezést.)

Mit gondolsz, mi mindent tudnak adni neked a változások?

Mi az, amit a természet alakulásából tanulni tudsz?

Mi az, amit érdemes lenne jelenleg megváltoztatnod az életedben?

Mi az, amit érdemes lenne elengedned?

Minek adnál teret az elengedéssel?

Hogyan tudsz lelassulni, miként tudod megengedni magadnak a pihenést?

Mit vársz az idei ősztől?

Mik azok a dolgok, amiket szeretnél kipróbálni? Milyen új dolgok felé lenne kedved nyitni?

Milyen új szokásokat lenne kedved meggyökereztetni, hogy tavaszra akár már ki is hajtsanak?

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...