Ezek a jelek azt mutathatják, hogy a párunk több törődésre vágyik

Egy párkapcsolat ahhoz, hogy harmonikusan tudjon működni, folyamatos törődést igényel mindkét fél részéről. Természetesen, eltérő igényeink lehetnek abban, hogy mennyi közösen eltöltött időre és figyelemre van szükségünk a másiktól, azonban cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány olyan jelet, melyeknek megtapasztalásakor érdemes kicsit jobban odafigyelni a másikra és a kapcsolódás minőségére, de legalábbis kinyitni annak a kérdését, hogy mennyire érzi a másik, hogy elegendő törődést kap.

Ha úgy érezzük párkapcsolatunkban, hogy el vagyunk hanyagolva, akkor érzelmileg elkezdhetünk eltávolodni a másiktól, elkezdhetjük kevésbé fontosnak érezni magunkat. Ez pedig hosszútávon rontja a párkapcsolati elégedettséget és csökkenti a közös erőforrásokat, azaz a felmerülő problémákat is egyre nehezebbé válhat közösen megoldani.

Éppen ezért, fontos, hogy megfelelő egyensúlyt alakítsunk ki a kapcsolatunkban és minőségi időt, valós odafigyelést tudjunk egymás számára biztosítani a mindennapokban. Természetesen lehetnek olyan időszakok, például egy húzósabb munkahelyi projekt vagy egy betegség, amikor kibillen az egyensúly, és nem marad kellő energiánk a másikra és a párkapcsolatunkra, azonban a hangsúly azon van, hogyan tudunk ezek után visszarendeződni és ismét egyensúlyt teremteni.

A következőkben érkezzen néhány konkrét jel, melyek hosszabb távú megtapasztalása azt mutathatja, hogy a párunk több törődést igényel. Mielőtt azonban ezeket a jeleket egyértelműen ennek tudjuk be, érdemes minden esetben egy beszélgetést is kezdeményezni a másikkal, hogy mit vettünk észre és mindez mi miatt lehet. Már ezeknek a mintázatoknak a tudatos felismerése és az arról való kommunikáció is rengeteget képes javítani a párkapcsolat minőségén. Fontos még azt is kiemelni, hogy a párkapcsolat minősége nem egy félen múlik, azaz, ha félrebillen az egyensúly az odafigyelés mértékében, érdemes mindkét fél felelősségét megvizsgálni abban.

Gyakran hallod azt, hogy a párod hangot ad annak, hogy hiányolja a közösen eltöltött időt, a szexet stb. Ez egy elég egyértelmű jel, hiszen ki is van konkrétan mondva, hogy hiányzik a közös idő. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes megnézni ennek az okait, vajon mi áll annak a hátterében, hogy kevesebb időnk van egymásra? Mi lenne a megoldás, hogyan tudunk azért mindketten tenni, hogy javuljon ez az állapot?

Gyakran tapasztalod, hogy a párod frusztrálttá, ingerlékennyé, dühössé válik a kapcsolatban. Ennél a viselkedésnél már több ok is állhat a háttérben, azonban, ha ezt hosszabb távon tapasztaljuk és nem tudjuk az okát, akkor mindenképp érdemes leülni beszélgetni róla, mivel ez azt jelezheti, hogy a másikban összegyűlt több dolog, aminek kapcsán érzékenyebbé vált és a legkisebb ingerek is feszültséget vagy frusztrációt váltanak ki belőle. A közös problémamegoldás pedig képes csökkenteni ezt a feszültséget.

Hosszabb idők telnek el anélkül, hogy beszélgetnétek, érintkeznétek. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy napok óta kevésbé tudjuk, mi történik a másikkal vagy épp megritkultak a beszélgetések, érintések, az azt jelezheti, hogy érzelmileg kissé távolabb kerültünk egymástól, így érdemes lehet dolgozni az újraközeledésen. Ha ennek a távolodásnak a párkapcsolatban keresendő az oka, akkor érdemes közösen feltárni, ha pedig azon kívül (pl. munkahelyi eseményhez köthető), akkor pedig kommunikálni a másiknak, hogy ez egy átmeneti időszak, aminek lezárultával próbáljunk tudatosabban figyelni és lehetőséget teremteni a másikkal való minőségi kapcsolódásra.

A másik több figyelmet igényel a barátaitól és/vagy a családjától. Ez szintén lehet annak a jele, hogy a párkapcsolatban jelenleg vannak hiányszükségletei a másiknak. Lehet, hogy éppen az, hogy mindezt észrevegyük és beszélgessünk róla!

Kevésbé kezdeményező a másik. A másik felé való nyitás hiányának is lehet az oka az érzelmi és/vagy fizikai távolság és távolodás, melyet érzékelve és tudatosítva dolgozhatunk az egyensúly visszaállításán.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...