3 művészetterápiás gyakorlat, hogy megtaláld a benned rejlő erőt

A művészetek nem véletlenül az ember életének szerves részei évezredek óta. Akár egy jó film vagy színdarab indít el bennünk gondolatokat, segít perspektívát váltani, úgy felszabadulhatunk a táncban, de a képzőművészet bármely formájában is, firkálástól kezdve a festésig. A minket nyomasztó és részben tudattalan tartalmakat szimbólumok, képek formájában papírra vetve vagy megalkotva mindaz a káosz, ami addig lelkünkben uralkodott egy problémás területet illetően, elkezd rendeződni bennünk, megfoghatóvá válik. Az alkotás így önmagunk megismeréséhez épp úgy út lehet, mint gyógyulásunkhoz, én a mai napig szeretettel őrzöm az első ilyen saját élményű kurzusom emlékét, ahol a korábbi iskolai évek során belémnevelt „szép kell, hogy legyen”, és „én nem tudok úgy rajzolni mint mások” fel tudott oldódni, és újra gyermeki örömmel tudtam a kezembe fogni a zsírkrétát, és engedni, hogy felszabadítson.

Ehhez hoztam néhány olyan gyakorlatot, mely akár otthon is önmagunkkal töltött minőségi idő lehet, de megcsinálhatjuk azokat barátainkkal, családunkkal is, beszélgetve a tapasztaltakról.

  1. Totemállatok

Szükséges eszközök: Papírlap, színes és fekete ceruzák/tollak

Válassz három állatot, amit lerajzolsz! Az első szimbolizálja a külsőd, fizikai megjelenésed (ahogy mozogsz, ahogy kinézel), a második általában az érzelmeidet, a harmadik pedig azt, ami leginkább a belső világodra, gondolkodásodra jellemző. Rajzold le mindhárom állatot egy lapra! Nem kell, hogy tökéletesek legyenek – nyugodtan kreatívan alakítsd őket úgy, ahogy most jónak érzed! Majd mindegyik állat köré rajzold le annak a környezetét is – hol él, a hegyekben, erdőben, házban, állatkertben? Végül színezd ki azt kedved szerint.

Önreflexiós kérdések: Melyek a rajzolt állatok erősségei? Ezek hogy jellemeznek téged? Hogy használhatod ezeket az erősségeket ahhoz, hogy megküzdj valamilyen nehéz helyzettel? Ez a három állat, amit választottál, hogyan képes együtt élni?

  1. Érzelmi tájkép

Az érzelmi állapotainkról gyakran azt érezhetjük, hogy eluralkodnak rajtunk. Azonban ezt minél inkább formába öntjük, megjelenítjük, megnevezzük, annál inkább kialakul az érzésünk:

ismerjük, képesek vagyunk azt eltávolodva szemlélni, és van kontroll a kezünkben.

Szükséges eszközök: Vízfesték, ecset, egy pohár víz, papírlap

Először csak kezdj el befelé hangolódni, figyeld meg, milyen érzelmek, gondolatok, testi érzetek vannak most benned. Majd engedd, hogy mindez, amit most érzel, tájkép formájában jelenjen meg a papíron, úgy, hogy reprezentálja a jelenlegi állapotod.

Önreflexiós kérdések: Mióta érzed így magad? Milyen érzések jutnak eszedbe először, ha a tájképre nézel? Ha össze tudnál zsugorodni, hogy te is a táj részese legyél, hol helyezkednél el a képeden? Milyen lehetőségeket tartogat ez a táj, és mi az, ami nehezített lehet itt? Mit üzen még számodra ez a kép?

  1. Híd a célhoz

A híd a stabilitást és a kapcsolódást, összeköttetést szimbolizálja. A gyakorlat segítségével megvizsgálhatjuk egy problémához való hozzáállásunkat, és azt is, milyen erőforrások és tényezők segíthetnek ennek a kihívásnak a megugrásában.

Szükséges eszközök: Ecset, festék, (egy pohár víz), ceruza, papírlap

Ráhangolódásképp engedd, hogy gondolataid kalandozzanak egy kicsit életed egy bizonyos problémája, kihívása körül. Nyugodtan csukd le a szemed, figyeld meg, hogy mi van benned, majd engedd, hogy megjelenjen egy híd lelki szemeid előtt.
Amikor kinyitottad a szemed, ceruzával rajzold meg a hidad. A bal oldalra rajzolj olyan dolgokat, amelyek ahhoz kapcsolódnak, amit hátrahagysz akkor, amikor átkelsz ezen a hídon. Jobb oldalra pedig a haladás irányával kapcsolatos dolgokat tüntess fel, hogy mi vár téged a túloldalon, milyen lesz, ha megérkezel. A híd alatt tüntess fel minden akadályt, ami a hídon való áthaladás során az utadba került vagy kerülhet. Végül pedig rajzold rá magadat is a képre.

Önreflexiós kérdések: Hol vagy most ezen az úton, hol tartasz? Mi az, ami meggátolt abban, hogy túljuss az akadályokon? Milyen lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy ezekkel megküzdj? Mi az, ami segíteni tudna ebben a haladásban? Ezzel nyugodtan egészítsd ki is a képet, akár egy szimbólum formájában!

A képek forrása: Pexels

 

 

 

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...