Molesztálás gyermekkorban: miért viszik sírba a titkot sokan?

A gyermekkorban átélt szexuális abúzusnak nincs elévülési ideje: évtizedekkel később is hat, megmérgezi a felnőtt párkapcsolatokat, lerombolja az önértékelést, sőt meghatározhatja még a munkahelyi karriert is. 

Miért van mégis az, hogy sokan nem csak, hogy nem fordulnak segítségért, hogyettől a tehertől megszabaduljanak, de megőrzik a titkukat egészen a sírig? Ennek – általában a molesztálással kapcsolatos mítoszoknak “köszönhetően” – több oka is van.

Sokan azt hiszik, csak az számít szexuális bántalmazásnak, amelyet fizikailag elkövetnek ellenük, pedig a molesztálás nem egyenlő a nemi erőszakkal. Abúzus már az is, amikor egy felnőtt leskelődik a gyermek után a fürdőszobában. Vagy pornót néz a jelenlétében. Esetleg “illetlen” fotókat mutat a gyereknek, vagy ruhában simogatja, intim testrészeinél.

Téves az a feltevés is, hogy gyermekek ellen csakis felnőtt követhet el abúzust: a báty, vagy egy nagyobb szomszéd gyerek közeledése is molesztálás!

Az is áldozat, akit megérintenek, és az is, akivel megérintetnek bizonyos intim testrészeket, tehát a petting, az orális érintések szintén kimerítik a szexuális bántalmazás fogalmát.

A szégyen és az elhallgattatás (“El ne mondd senkinek, legyen ez a mi titkunk!”) is közrejátszik abban, hogy az áldozatok még felnőtt korban sem tudnak és/vagy akarnak beszélni az őket ért támadásról. 

Sokan csak úgy tudják túlélni a lelki terheket, ha felmentik magukban a támadót: megmagyarázzák maguknak, hogy amit átéltek, az nem is igazi molesztálás, és, hogy – mivel sokszor csak nagyon homályos emlékképeik vannak az esetről – tulajdonképpen a nagy része csak a képzeletük szüleménye, vagy túlzása.

Fontos tehát leszögeznünk:

nem csak az számít szexuális abúzusnak, amely nemi erőszakban ölt testet. Gyógyítani való sebet okoz minden idősebb gyermek vagy felnőtt személy intim közeledése, erotikus viselkedésre való buzdítása, pornográf tartalmak együtt nézése. A sebeket pedig hosszú, türelmes munkával, szakember bevonásával lehet meggyógyítani.

fotó: Pinterest

 

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...