Hogyan javíts a saját magaddal való kapcsolaton? – önismereti gyakorlatok

Milyen gyakran vizsgálod felül azt, hogy milyen az önmagadhoz való viszonyod? Ha úgy érzed, gyakrabban kellene, hidd el, nem vagy egyedül. Márpedig ahhoz, hogy másokhoz jól tudjunk kapcsolódni, először saját magunkkal kell jól lennünk, bármennyire is sablonosan hangzik. Az önmagunkkal való kapcsolatot hasonlóképp érdemes ápolnunk, mint a szeretteinkkel való kapcsolódásokat. Ahhoz, hogy mindezt tudatosabban megtehessük, cikkünkben mutatunk néhány tippet.

Gondold végig a következő kérdéseket:

Neked milyen a saját magaddal való viszonyod?

Mennyire szívesen töltesz időt önmagaddal?

Mik az első gondolataid önmagaddal kapcsolatban?

Mik az első érzések, amik beugranak saját magadról?

Ha a fenti kérdéseket átgondolod és időt hagysz arra, hogy megválaszold őket, akkor a válaszaid tükrözni fogják az önmagadhoz való érzelmi viszonyulásod. Azt veszem észre, hogy míg azt (legalább elméletben) tudjuk, hogy egy párkapcsolat és egy barátság fenntartásához is folyamatos törődésre és minőségi együtt töltött időre van szükség, addig azzal kapcsolatban kevésbé vagyunk tudatosak, hogy ez ugyanúgy működik a saját magunkhoz való kapcsolódás során is. Ahhoz, hogy a fenti kérdésekre pozitív gondolatok és érzelmek ugorjanak be, ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak tudjunk lenni, elengedhetetlen foglalkoznunk az egyik legfontosabb kapcsolattal, azzal, melyet saját magunkkal ápolunk. Következzen néhány olyan tipp, mely személyesen nekem is sokat segít, hogy szeretettel tudjak önmagam felé fordulni.

Tarts meg a saját magadnak tett ígéreteket!

Eltervezted, hogy este időben abbahagyod a munkát és olvasol/főzöl valamit, vagy csinálsz valami olyasmit, ami kikapcsol? Megígérted magadnak, hogy ha elérsz egy mérföldkövet, akkor megjutalmazod magad? Akkor vedd komolyan ezeket az ígéreteket, ugyanis ha nem tartod be őket, épp úgy fogod érezni magad, mintha egy szerettednek tett ígéretet szegtél volna meg. Ugyanaz a csalódottság, düh, szomorúság fog megjelenni benned. Saját magunk határait mindig könnyebb átlépni, hiszen nincs ott valaki a másik oldalon, akinek közölnünk kell, hogy lemondunk egy programot. Amikor legközelebb egy önmagadnak szánt ígéretet tervezel megszegni, gondolj arra, hogyan reagálna egy barátod hasonló helyzetben.

Tiszteld a saját határaid!

Az előző ponthoz kapcsolódva, az önmagaddal való jó kapcsolat kialakításának egyik fontos lépése a határaid megismerése, majd azok tiszteletben tartása. Ez vonatkozhat például arra, hogy mennyi pihenésre van szükséged, hogy mennyi együtt töltött időt igényelsz a barátaiddal vagy a családoddal, és hogy mennyire engeded meg, hogy a számodra fontos és elfogadható értékekkel ellentétesen bánjon veled valaki (például, hogy kiállsz-e magadért, amikor lekezelően beszélnek veled, mennyire hagyod magad elnyomni stb.).

Tölts minőségi időt önmagaddal!

Mik azok a tevékenységek, amik igazán rólad szólnak? Amikben el tudsz merülni, fel tudsz töltődni, amik adnak hozzád és amik olyan igazán jól esnek egyedül is? Készíts ezekből a tevékenységekből egy mini eszköztárat vagy akár egy listát, hogy legyen miből válogatnod. Ez lehet egy jó könyv olvasása meleg takaróba burkolózva, egy finom étel elkészítése, egy nagy séta a természetben, meditáció, tánc, jóga, relaxáció, forró fürdő stb. Iktass be legalább heti néhány órát, amikor az általad kedvelt tevékenységek és az önmagadhoz való kapcsolódás van a főszerepben.

Figyelj a belső hangodra és szelidítsd meg, ha kell!

Az, hogy hogyan beszélsz saját magadhoz, nagyban meghatározza azt is, hogyan viszonyulsz a sikerekhez, a kudarcokhoz és mennyire vagy képes együttérezni önmagaddal. Ha szeretnéd javítani a saját magaddal való kapcsolatot, fordíts tudatosabb figyelmet a belső hangodra, mely egyébként nagyszerűen programozható, olyan módon, hogy támogatni tudjon téged.

Dolgozz az önismereteden!

Úgy gondolom, ha igazán jó kapcsolatot szeretnénk ápolni önmagunkkal, akkor elkerülhetetlen az önismereti munka. Megismerni a saját belső térképünket, a mozgatórugóinkat egy igazán csodás utazás. Azzal, hogy megértesz összefüggéseket az életedben, sokkal hatékonyabban fogsz tudni kapcsolódni önmagadhoz, jobban rá fogsz látni arra, hogy mire van szükséged és hogyan tudsz kiegyensúlyozott maradni és megküzdeni a nehezebb helyzetekkel.

Kapcsolódj az érzéseidhez!

Mennyiszer reflektálsz a saját érzelmeidre? Mennyire kötöd össze azokat az életed eseményeivel, a különböző szituációkkal? Tudod-e, mely érzések milyen testi jelekkel járnak együtt esetedben? Az érzéseidhez való kapcsolódás igazán fontos része annak, hogy megfelelően tudj gondoskodni a saját igényeidről, s mindezt segítheted naplóírással, relaxálással, befelé figyeléssel.

Add meg az időt a lelassulásra, a pihenésre és mindarra, amit szeretsz csinálni

Azaz hagyd, hogy lelassulj, és bár a környezet folyamatosan rengeteg ingerrel bombáz, hagyd olykor, hogy ezektől eltávolodj és elcsendesülj. Mindenki más formában tudja megélni a lelassulást, találd meg a neked működőt, és törekedj arra, hogy egy-egy feszített, pörgős időszak után megadd magadnak a nyugalmat.

Figyelj oda az egyensúlyra!

Minden formában: legyen szó megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról, mozgásról, kiegyensúlyozott, egészséges étkezésről, a tudatos szokások és rutinok támogatják, hogy kipihent, energizált és kiegyensúlyozott életet tudj élni, azaz pozitív tapasztalatokat szerezz önmagadról.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...