Rettegek, hogy elhagysz – A szorongó-ambivalens kötődés

A kötődéselmélet egy olyan pszichológiai koncepció, amely az érzelmi kapcsolatok kialakulását és fenntartását vizsgálja. John Bowlby, a kötődéselmélet megalkotója, különböző kötődési stílusokat azonosított, amelyek közül az egyik a szorongó-ambivalens kötődés. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi jellemzi ezt a kötődési stílust, és milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk a helyzetet és egészségesebb kapcsolatokban élhessünk.

Mi jellemzi a szorongó-ambivalens kötődést?

A szorongó-ambivalens kötődési stílusú emberek gyakran tapasztalnak intenzív érzelmi hullámvölgyeket és bizonytalanságot a kapcsolataikban. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb jellemzőket:

  1. Folyamatos bizonytalanság: A szorongó-ambivalens kötődésű emberek állandóan aggódnak a kapcsolatuk stabilitása miatt. Gyakran félnek attól, hogy a partnerük nem elég elkötelezett, vagy hogy elhagyják őket.
  2. Intenzív érzelmek: Nagyon mélyen élik meg az érzelmeiket, és gyakran túlreagálják a kisebb konfliktusokat is. Ezek az intenzív érzelmek gyakran szorongással és féltékenységgel társulnak.
  3. Erős kötődési igény: Nagyon erős igényük van a közelségre és a megerősítésre. Folyamatosan szükségük van a partnerük visszajelzéseire és biztosítékaira, hogy szeretve és elfogadva érzik magukat.
  4. Féltékenység és szorongás: Gyakran érzik féltékenynek és szorongónak magukat, különösen akkor, ha úgy érzik, hogy a partnerük nem figyel rájuk eléggé vagy másokkal tölt időt.
  5. Kétkedés önmagukban: Gyakran alacsony az önbecsülésük, és kételkednek saját értékükben, ami tovább fokozza a bizonytalanságukat és a szorongásukat a kapcsolataikban.

Mit tehetünk, hogy jobb legyen?

A szorongó-ambivalens kötődési stílus kezelése kihívást jelenthet, de számos módszer létezik, amelyek segíthetnek abban, hogy javítsuk a helyzetet és egészségesebb kapcsolatokban élhessünk. Az alábbiakban bemutatunk néhány hasznos technikát:

1. Önismeret és önelfogadás

Az első lépés a szorongó-ambivalens kötődés kezelésében az önismeret és az önelfogadás. Ismerjük fel és fogadjuk el saját kötődési stílusunkat, és próbáljuk megérteni, hogy miért érzünk így. Az önismeret segíthet abban, hogy felismerjük azokat a mintákat és viselkedéseket, amelyek károsak lehetnek a kapcsolatainkra nézve.

2. Terápia

Egy képzett terapeuta segítsége rendkívül hasznos lehet a szorongó-ambivalens kötődés kezelésében. A terápia során lehetőség nyílik arra, hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert, és feldolgozzuk azokat a múltbeli élményeket, amelyek hozzájárultak a kötődési stílusunk kialakulásához. A terápia segíthet abban is, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük jobban az érzelmeinket és hogyan kommunikáljunk hatékonyabban a kapcsolatainkban.

3. Kommunikáció fejlesztése

A nyílt és őszinte kommunikáció kulcsfontosságú a szorongó-ambivalens kötődésű emberek számára. Gyakran nehezen fejezik ki az érzéseiket és szükségleteiket, ezért fontos, hogy megtanulják, hogyan kommunikáljanak hatékonyan a partnerükkel. A kommunikációs készségek fejlesztése segíthet abban, hogy jobban megértsük és elfogadjuk saját érzéseinket, valamint hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal.

4. Önbecsülés növelése

Az önbecsülés növelése kulcsfontosságú a szorongó-ambivalens kötődés kezelésében. Az alacsony önbecsülés gyakran hozzájárul a bizonytalanság és a szorongás érzéséhez a kapcsolatokban. Az önbecsülés növelése érdekében fontos, hogy pozitív visszajelzéseket keressünk, és értékeljük saját erősségeinket és sikereinket. Az önbecsülés fejlesztése során az önmagunkkal való kedvesség és türelem is fontos szerepet játszik.

5. Érzelmi intelligencia fejlesztése

Az érzelmi intelligencia fejlesztése segíthet abban, hogy jobban megértsük és kezeljük saját és mások érzelmeit. Az érzelmi intelligencia magában foglalja az érzelmek felismerésének, kifejezésének és szabályozásának képességét. Az érzelmi intelligencia fejlesztése során az egyén megtanulhatja, hogyan legyen empatikusabb és hogyan építsen ki érzelmileg egészséges kapcsolatokat.

6. Támogató kapcsolatok keresése

Fontos, hogy a szorongó-ambivalens kötődésű emberek támogató és egészséges kapcsolatokban legyenek. Az ilyen kapcsolatok segíthetnek abban, hogy biztonságban érezzük magunkat, és megtapasztaljuk az érzelmi közelséget. Fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik elfogadnak és támogatnak minket, és akik mellett lehetőségünk van a fejlődésre.

A szorongó-ambivalens kötődési stílusú emberek gyakran küzdenek az érzelmi hullámvölgyekkel és a bizonytalansággal a kapcsolataikban, de megfelelő technikákkal és támogatással lehetséges a változás. Az önismeret és önelfogadás, a terápia, a kommunikáció fejlesztése, az önbecsülés növelése, az érzelmi intelligencia fejlesztése és a támogató kapcsolatok keresése mind segíthetnek abban, hogy egészségesebb és mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki. Fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és időt adjunk a változásnak, hiszen a fejlődés folyamata hosszú és összetett lehet.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...