Néhány tipp, hogy valóban feltöltődve térhess vissza a nyaralásról

Mindannyian izgatottan várjuk az évben azt a néhány napot, amikor kiszakadhatunk a mindennapok körforgásából, hátra hagyhatjuk a munkát és a Balaton parton, a tengerparton vagy akár a hegyekben eltölthetünk néhány gondtalan napot. Mennyi és milyen jellegű pihenésre van szükségünk, hogy mentálisan feltöltődve térhessünk vissza? Hogyan tudjuk a kikapcsolódás pozitív hatásait hosszabb távon fenntartani?

„Egy olyan kultúrában élünk, ahol a fáradtság és a túlhajszoltság státuszszimbólum.”

hangzik a mondat Brené Brown szociológustól. Meg kell azonban értenünk, hogy a pihenés nem a munka ellentéte, hanem tulajdonképpen annak része. Pihenés és feltöltődés nélkül ugyanis nincs kreativitás, produktivitás és nincs lelkes, elkötelezett és motivált munkavállaló sem.

Ám nem ritkán a nyaraláshoz irreális elvárásokat társítunk: az egész év során felgyülemlett stresszt és fáradtságot kívánjuk kipihenni, visszatérve azonban úgy érezzük, nem változott semmi, és a nyaralás hatása gyorsan elillant.

Tagadhatatlan pozitív hatások

Pihenés és hosszabb kikapcsolódás hiányában megnövekszik a szívroham, a magas vérnyomás kialakulásának esélye és nem mellesleg, a mentális jóllétet is rombolja. A nyaralás csökkenti a feszültséget és a stresszt, mindemellett a családi kapcsolatok ápolását, a minőségi együtt töltött időt is lehetővé teszi, amire a mindennapok pörgésében gyakran kevesebb időnk jut. A munkavégzés szempontjából egy hosszabb pihenőidő nagy mértékben képes növelni a kreativitást és a produktivitást. Emellett a nyaralás a kontrollérzetünket is növeli: az év nagy részében ugyanis mások elvárásainak megfelelően cselekszünk, feladatokat teljesítünk, ezekben a szabad napokban vagy hetekben azonban magasabb kontrollérzetet és döntési szabadságot élhetünk meg. Éppen ezért, a szabadságokkal nem érdemes spórolni.

Mennyi pihenésre van szükségünk?

Átlagosan a nyaralás hosszától függően annak közepén érjük el a mentális jóllét tetőpontját: ekkor ugyanis már magunk mögött tudjuk hagyni a munkát és a feladatokat, s még azon sem kezdünk el aggódni, milyen lesz majd visszarázódni. A kutatások alapján érdemes egy évben egy hosszabb, összefüggő, és néhány rövidebb, jól elosztott szabadságra menni.

A pozitív hatások sokszorosítása

A nyaralás pozitív hatásai szerencsére elnyújthatók: először is, már csupán annak tervezése is megnöveli a boldogsághormonok számát a szervezetünkben, a nyaralást követően pedig az élmények felidézése, mesélése tudja mélyíteni pozitív érzéseinket.

A feltöltődéshez szintén fontos kérdés a helyszínválasztás. Talán örök kérdés: mi ad többet, visszamenni egy már jól ismert, megszokott helyre vagy új helyeket felfedezni? A pszichológusok egyetértenek abban, hogy kiszámíthatóbb, ezáltal talán tervezhetőbb egy olyan helyszínt választani a pihenéshez, melyet már ismerünk, ám az új ingerek könnyebben kimozdítanak minket a komfortzónánkból. Ez pedig többek között a kreativitás fokozásához is hozzájárul.

Szintén bizonyítékok szolgálnak arra, hogy a feltöltődés hatásait fokozni képes, ha minél inkább egy természetközeli helyet választunk a kikapcsolódásunk helyszínének, mert ez mind fizikai, mind mentális egészségünkre pozitív hatással bír.

Összességében tehát elmondható, hogy a szabadság és a kikapcsolódás annak hosszától függetlenül mindannyiunkra pozitív hatással bír, így fontos érdekünk és jogunk. Nem baj, ha nem tudunk messzi tájakra elutazni, az a fontos, hogy meg tudjuk teremteni a munkától és a feladatoktól való elszakadást, s időt szánjunk olyan tevékenységekre, melyekre a mindennapokban kevesebb időt tudunk szánni.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...