Lehangolt vagy év elején? Itt van, hogy mit tehetsz ellene!

Úgy érzed, nehezen indul az év, sokszor érzed magad kedvetlennek, fásultnak, energiátlannak? A január több felmérés szerint az egyik legszomorúbb hónap, sőt, pszichológusok is elismerik, hogy sok embernél jelentkezhetnek ilyenkor depressziós tünetek. Mit tehetünk azért, hogy újra a réginek érezhessük magunkat és hogy visszanyerjük életkedvünket?

A ’januári blues’-nak nevezett jelenség valós, méghozzá a depresszióhoz hasonló, átmeneti állapot, amit sokan érezhetnek az ünnepek után. Az év végi hajtást követő megérdemelt pihenés után nehéz visszarázódni és felvenni a fonalat újra, új célokat kitűzni úgy, hogy legtöbbünknek még messze a következő hosszabb szabadság, pihenés.

A januári lehangoltság fő okai

Megvizsgálva azt, hogy miért is érezhetjük magunkat az új év kezdetén kedvetlennek és lehangoltnak, Rosemary Sword terapeuta szerint a következők lehetnek:

  1. Vége az ünnepeknek, elmúlik a lázas készülődés, dekorálás, ajándékbeszerzése iránti izgatottság, várakozás és vissza kell menni dolgozni.
  2. Ismét távolabb kerülünk azoktól a családtagjainktól és barátainktól, akiket főként az ünnepek alatt látunk.
  3. Nem sikerült minden tervet megvalósítanunk, amit a szünet idejére terveztünk.
  4. Az ünnepek alatti megnövekedett evés- és ivásmennyiség miatt plusz kilókat szedtünk fel vagy energiátlanabbak vagyunk.
  5. Rövidek a nappalok, hideg van, és a tavasz közeledte még odébb van.
  6. Szeretnénk újévi fogadalmainkhoz ragaszkodni, de nehézséget okoz azok betartása.

Végigolvasva a listát, ha nem is mind igaz ránk, valamelyikben szinte biztosan magunkra ismerünk. De mit tehetünk ilyenkor, milyen gyakorlatok segíthetnek visszanyerni energiaszintünket?

Tippek az életkedvünk és energiánk visszaszerzéséhez

Fokozatosan növeljük elvárásainkat!

Gyakran a lehangoltságunk legfőbb oka, hogy nyomaszt minket, hogy egy hosszabb pihenő (és sok esetben egy túlhajtott év vége) után ismét fel kell pörögnünk és meg kell felelnünk az elvárásoknak. Ha van lehetőségünk, érdemes ahelyett, hogy fejest ugranánk a tennivalók tengerébe, fokozatosan felkészülni a ’mélyülésre’. Ez igaz életünk minden területére, ha például a munkában kevésbé van ráhatásunk arra, hogy mennyi feladat kerül aktuálisan az asztalunkra, akkor a szabadidőnkben igyekezhetünk szabályozni a magunk felé állított elvárásokat.

Jutalmazzuk meg magunkat apró dolgokkal!

Mik azok a dolgok, amik egy rosszabb napon is képesek mosolyra deríteni? Ha van kedvünk, listát is írhatunk ezekről, majd válogathatunk közülük, amikor úgy érezzük, semmibe sincs igazán kedvünk belevágni. Ha olyan tevékenységeket választunk, melyek pozitív érzelmeket idéznek elő, akkor energiaszintünk is növekedni fog. Barbara Fredrickson, pozitív pszichológiával foglalkozó szakember építs-bővíts elméletében fogalmazta meg, hogy a pozitív érzelmek kiszélesítik a gondolkodásunkat, ezáltal kreatívabbak, aktívabbak leszünk – éppen ezért érdemes ilyenkor nagyobb hangsúlyt fektetnünk azokra a dolgokra, amik képesek pozitív érzelmeket előidézni. A kedvenc ételünk elfogyasztása az ebédszünetben, egy társasest egy szürke hétköznapon vagy egy izgalmas új könyv/sorozat segíthet vidámságot, izgatottságot csempészni a mindennapokba.

Fogalmazzuk át újévi fogadalmainkat, hogy azok ne legyenek nyomasztók!

Ahogy már az okok között említettük, a fogadalmaink is nyomásként telepedhetnek ránk, hiszen megígértük magunknak, hogy az új évben új énünk fog ránk visszanézni a tükörből. Aztán jöttek a mindennapok sodrásai, az első nem a tervek szerint alakult nap, és úgy tűnik, máris elengedhetjük fogadalmainkat?! Egyrészt, igyekezzünk megértők lenni magunkkal, másrészt terveinket, céljainkat igyekezzük a mindennapokba valóban beilleszthető kisebb egységekre bontani. Például, ha nincs időnk heti háromszor edzőteremben edzeni, akkor próbáljunk meg néhány alkalmat otthoni edzésre cserélni, ezzel is megspórolva az utazási időt.

Együnk egészségesen!

Bár a karácsonyi és ünnepi fogások után nehéz visszaállni az egészségesebb életmódra, ha elkezdjük, egy idő után több energiánk lesz, ami a kedvünkre is kihatással lesz. Legyünk kreatívak, nézzünk új receptek után, kísérletezgessünk, dobjuk fel új ízvilágokkal a szürkébb hétköznapokat.

Mozduljunk ki egy kis testmozgásra vagy sétára!

Szintén jelentős hangulatjavító hatással bír egy kis mozgás, melyre először szintén nehezebb lehet magunkat rávenni, de abszolút érdemes. Nem kell egyből végigugrálni egy zsírégető órát, ha könnyedebb testmozgásra vagyunk csak jelenleg hajlandók kimozdulni, ez lehet egy séta vagy egy kisebb túra az erdőben is.

Tartsunk öngondoskodó estéket!

Ha napközben nehéznek érezzük a tennivalóknak való megfelelést, esténként kompenzálhatjuk ezt azzal, ha önmagunkkal foglalkozunk. Válasszunk olyan tevékenységeket, melyek feltöltenek minket, melyekkel akár az ünnepek során kevésbé tudtunk élni, ezzel is csökkentve az esetleges hiányból fakadó szomorúságot, frusztráltságot.

Vezessünk hálanaplót!

Szintén egy olyan boldogságfokozó gyakorlatot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami könnyen, gyorsan elvégezhető napi szinten, gondolkodásunkat pedig a pozitív dolgokra és azok megélésére tereli. Vegyünk elő egy füzetet vagy nyissunk egy jegyzetet a telefonunkban, és este írjunk fel akár rövid kulcsszavakban, ha pedig van kedvünk, akár hosszabban kifejtve 3-5 dolgot, melyekért aznap hálásak lehetünk. Ezek lehetnek bármilyen apró dolgok, a lényeg, hogy igyekezzünk legalább ennyi hálás pillanatot találni a napunkban. A napló rendszeres vezetése egy idő után a gondolkodásunkra is hatással lesz és gyakrabban láthatjuk meg a mindennapjainkban a pozitív pillanatokat, gyakrabban önthet el minket a hála érzése.

Ti mivel egészítenétek ki a listát?

Fontos megemlíteni, hogy a ’januári blues’ egy átmeneti állapot, nem szükséges kezelni, általában maximum néhány hétig tart. Ha ennél hosszabb ideig fennálló lehangolt állapotban érzitek magatokat, akkor viszont ne féljetek felkeresni egy szakembert!

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...