Kikapcsol(ód)ás – Te is telefonfüggő vagy?

Abban a világban, amelyben élünk, szinte lehetetlen az okostelefonok nélkül létezni. Ezzel készítünk fényképet a boldog pillanatainkról, itt ellenőrizzük, hogy a munkahelyről kaptunk-e levelet, nyomon követhetjük rajta, hol jár egy interneten leadott vásárlás, felhívjuk (akár videón is) a távol élő családtagjainkat, stb. Az életünknek velejáró részévé vált a telefon használata, a „nyomkodás”, az arra irányuló, állandó figyelem, hogy keresett-e valaki, üzentek-e nekem.

Hol húzódik a határ a telefonfüggőség és a hétköznapi élet által „megkövetelt”, szükséges telefonhasználat között?

Hivatalos betegséggé nőtte ki magát az okostelefonok iránti függőség. Ennek elnevezése a nomofóbia, mely az angol „no mobile phone phobia” kifejezésből ered; vagyis az attól való félelem, hogy nincsen nálunk mobiltelefon. A leginkább fiatalokat érintő betegség komoly viselkedési függőséget takar. Alapvetően az a szükséglet áll e mögött, hogy állandó kényszert érzünk arra, hogy tudjunk mindent a nagyvilágról, minél több hírt kapjunk.

Milyen jelekre figyelj? Mi okoz komoly problémákat?

  • Idegesség. Amikor éppen nincs nálad a mobiltelefonod, idegeskedsz, frusztrált vagy, hogy mi lehet a telefonnal, hányszor csipogott, kik kerestek.
  • Állandó ellenőrzés. Az okostelefonok egyik jellemzője, hogy azonnal hanggal, rezgéssel jelez számodra, hogy valami történt. Mikor annyira nagy jelentőséggel bír a számodra, hogy mennyi értesítés érkezik, hogy állandóan ellenőrzöd, akkor már érdemes erre odafigyelned.
  • Koncentrációs nehézség. Akkor beszélünk erről, amikor már teljesen elveszíted a fonalat a hétköznapokban – kifejezetten azért, mert a telefonoddal vagy elfoglalva.
  • Ingerlékenység. Mikor merül az akkumulátor, akkor hirtelen azon kaphatod magad, hogy ideges leszel, hiszen mindjárt „elveszíted a kapcsolatot”. Ennek háttere az lehet, hogy a kontroll nem a te kezedben van, hiszen ha nincsen aktuálisan töltési lehetőséged, akkor kikapcsol a telefonod, és nem lesz lehetőséged a hírfolyamokat böngészni.
  • Félelem. Függőség jele az is, amikor összeszorul a gyomrod, hogy éppen nincsenek új hírek, nem érkeznek megfelelő mennyiségben az értesítések.
  • Elvonási tünetek. Azoknál, akiknél valóban fennáll a telefonfüggőség problémája, tapasztalhatják, hogy konkrétan elvonási tünetek lépnek fel, amikor nincsen náluk a készülék (idegesség, remegés, szívproblémák, hirtelen harag, kényszer, hogy megszerezze a telefont, stb.).

A telefonom nélkül nincs életem!

Főleg a fiatalokra, serdülőkre jellemző, hogy a telefonok nélkül nincsen élet. Ez a generáció már abba a világba született, ahol teljesen természetes az internetkapcsolat és az érintőképernyő. Innen ered, hogy a kikapcsolódásuk sem a természetben vagy mozgással telik, hanem a telefonok különböző applikációival foglalják le magukat. Sajnos az sem segít a helyzeten, hogy a társas kapcsolatok is a virtuális tér felé tolódnak, így a fiatalok a saját szemszögükből szinte joggal állítják, hogy a telefonjukon szervezik az életüket, e nélkül egyedül vannak.

Nem szabad félvállról venni a problémát, hosszú távon képes kárt tenni a személyes kapcsolatokban, akár a karrierben, a hatékonyságban vagy önmagunk megítélésében is.

Telefon mint munkaeszköz, avagy a home office hátránya

Egyre több munkakörben van lehetőség arra, hogy otthonról dolgozzunk. Az online tér kiszélesíti a lehetőségeket, mely azt vonja maga után, hogy nem szükséges többé minden miatt találkozni a másikkal, elegendő a számítógép, laptop, telefon előtt ülve megnyomni a hívás gombot, máris létrejött a kapcsolat.

Azok számára, akik a telefonjukat használják a munkában is, nehéz határt húzni, mi az, ami még egészséges és szükséges, mi az, ami már káros. Kifejezetten nehéz azok számára, akik munkakörükből adódóan rákényszerülnek, hogy folyamatosan nyomon kövessék a híreket; pl. újságíró, marketinges, médiában dolgozó személyek, stb.

Honnan tudhatom, hogy nomofóbia vagy egyszerű telefonhasználat?

Az, aki csak azért használja a telefonját, mert a mai világan csak kényelmes és egyszerű sok ügyintézés, nem fél attól, hogy ott hagyja a telefonját valahol. Képes a telefont bent hagyva az udvaron tevékenykedni, a nélkül elmenni sportolni, sétálni, hogy nála legyen a készüléke. Lehetséges a számára, hogy egy egész napot a telefon nélkül tölt, nem tart attól, mi lesz, ha lemerül.

Akinél a fentebb említett tünetek közül egy vagy több fennáll, érdemes egy pár lépést átgondolni, újraszervezni. Aki úgy érzi, hogy erősebb a telefonja iránti függősége, mint amit kezelni tudna, bizalommal forduljon szakemberhez, pszichológushoz!

Ajánlások a függőség kezelésére otthon

Mielőtt szakembert avatsz be, van pár dolog, amit egyedül is megpróbálhatsz otthon. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy az alábbi módszerek az enyhe vagy kezdődő függőség esetleges kezelésére, megszüntetésére alkalmas, a súlyos addikcióval inkább a szakember bevonása javasolt!

  • Korlátozd az időt! Pár okostelefonon még funkcióként is megjelenhet, hogy adott alkalmazások használatát korlátozd magadnak, de a nélkül is megteheted; határozd meg előre, egy nap mennyit fogsz használni egy adott applikációt!
  • Találj ki olyan tevékenységeket, amikhez nem szükséges a mobiltelefon. A szabadtéri sportok, pihenések a legideálisabbak ehhez. Tégy egy kört a lakhelyed körül, kertészkedj, hívj át barátokat mobiltelefonmentes beszélgetésre!
  • Ha találkozol valakivel, akkor hagyd a táskádban a telefont! Természetes, hogy telefon nélkül nem szívesen indulunk útnak, hiszen bármikor adódhat olyan helyzet, hogy azonnal telefonálni kell valakinek. Azonban ha társaságban vagy, ne vedd elő a telefont, hagyd, hogy a valós beszélgetés sodorjon az árral!
  • Próbáld minimalizálni a szükséges használatot! Milyen lehet ébresztőórára kelni a telefon helyett? Mi lenne, ha stopperórával vagy egyszerű fali órával mérnéd az időt a telefon helyett? Próbálj meg hagyományos számológépet használni, ha elakadsz egy matematikai számításban! Mi történik, ha újra a fényképezőgép készíti a képeket a telefon helyett?

Ez csak egy pár lehetőség arra, hogy határokat tudj szabni a mobiltelefon-használatnak. Igyekezz megtalálni a saját megoldásodat, kreativitásod szabhat csak határokat a lehetőségeknek!

A képek forrása: Pexels, PixaBay

Szántó-Kiss Zsófia
Szántó-Kiss Zsófia
Szántó-Kiss Zsófia vagyok, okleveles pszichológus, tanácsadó szakpszichológus jelölt. Munkám során gyakran találkozom önismereti vagy „én” kérdésekkel. Hiszem, hogy a megoldás mindig egyénre szabott. Mindenkinek szüksége van egy lelki akkumulátorra, és ha ezt megtaláltuk az életben, később önmagunkat is segítség nélkül tudjuk tölteni.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...