Így fejlesztheted a benned élő kreativitást

A kreativitás sokszor kissé megfoghatatlan, ám annál erőteljesebb képességünk, amely arra késztethet, hogy másképp gondolkodjunk és cselekedjünk, hogy új ötletekkel álljunk elő, és összetett problémákat oldjunk meg. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogyan segíthet a pszichológia kreatívabb és innovatívabb gondolkodókká válni – hiszen a kreativitás mindannyiunkban ott van.

Újulni és újítani

A kreativitást lehetővé teszi, hogy valami újat hozzunk létre és hogy képesek legyünk megújulni, amikor arra szükség van, azaz, hogy a megszokott, komfortos kereteken kívülre merészkedjünk. Az, hogy kinek mennyire jön ösztönösen a kreativitás, több tényezőtől is függ: úgy, mint az általános tájékozottságtól, azaz a megszerzett tudástól, az intelligenciától (azaz, hogy a meglévő ismereteket hogyan tudjuk használni), a motivációtól (tehát hogy mennyire vagyunk ambiciózus valami újnak a létrehozásához) és a személyiségjegyek is szerepet játszanak (pl. kockázatvállalás szintje).

A kreativitás útjában álló akadályok

Érezted már azt, hogy bármiképpen is próbálkozol, egyszerűen nem jönnek új ötletek vagy egy másik megvilágítás egy-egy helyzetben? Ezek az úgynevezett kreatív blokkok, aminek a hátterében szintén változatos okok bújhatnak meg. Ilyen lehet a kudarctól vagy a kritikától való félelem, a fáradtság, a kreatív töltődés hiánya vagy épp hiányos ismeretek a szituációról. A jó hír a kreativitással kapcsolatban azonban az, hogy fejleszthető.

Tippek a benned élő kreativitás felélesztéséhez

Ha nem jönnek a jó ötletek, kezdd a kevésbé jókkal! Amikor elkezdünk egy témában újszerű megoldásokat keresni, sokszor kerülünk a gondolkodásunk során zsákutcákba, azonban a kiemelkedően kreatív gondolkodású emberek is pontosan ugyanerről számolnak be, azzal a különbséggel, hogy ők nem adják fel! Ugyanis a kevésbé használható ötletek megfogalmazásával egyre mélyebbre ásunk, egyre jobban megértjük azt a helyzetet, amivel kapcsolatosan valami újszerűt szeretnénk alkotni. Így bátran írd le a kevésbé jó ötleteket is, hiszen ezek is a kreatív folyamatok természetes részei! Ne hagyd, hogy ezek esetleges használhatatlansága elvegye a kedved és elkönyveld, hogy nem vagy képes arra, hogy alkoss valami innovatívat.

Ha megakadsz, kezdj bele valami teljesen másba! A kreatív blokkok hátterében gyakran a fáradtság áll. Amikor hosszú időt töltünk egy-egy témán való gondolkodáson, előfordulhat, hogy egy idő után ugyanazokat a köröket kezdjük el futni. Ilyenkor szintén elkezd növekedni a stressz szintünk, ami a kreatív blokkra is ráerősít. Így hát ekkor a legjobb módszer, ha egy kicsit tudatosan eltávolodunk a témakörtől, tevékenységtől és valami egészen másba kezdünk. A legjobb, ha a mentális tevékenységeket valami fizikaira cseréljük, például elmegyünk futni vagy nekiállunk főzni, sütni valamit. Ilyenkor ugyanis ténylegesen egy másik agyi területünk lesz aktív, s bár látszólag aktívan nem foglalkozunk a problémakörrel, agyunk a háttérben összefüggéseket keres, mélyíti az információkat – ami a fentiekben leírt kreativitás tényezők alapján egy fontos része a kreatív folyamatoknak. Olyan, akár egy háttérben észrevétlenül futó frissítés.

Fordíts figyelmet a kreatív töltődésre! Saundra Dalton-Smith mentális jólléttel foglalkozó szakember szerint hét különféle fáradtság és ehhez kapcsolódóan hét különféle pihenési forma is létezik. Ezek egyike a kreatív töltődés olyan tevékenységek által, melyek a kreativitásért is felelős jobb agyféltekét aktivizálják. Néhány példa, amiket tudatos(abb)an beiktathatsz a pihenési formáid közé: inspiráló előadások hallgatása, puzzle, rajzolás, festés, írás, színezés, asszociáción alapuló játékok (pl. Dixit, Imagine).

Teremtsd meg a megfelelő környezetet!

Próbáld meg megtalálni és megfogalmazni, hogy számodra mi segíti elő a kreatív gondolkodást. Van, akik számára például a rendezetlenség támogatja ezt a fajta gondolkodást, de vannak olyanok is, akik kifejezetten letisztult környezetben tudnak kreatívan kibontakozni. A zene szintén serkenti a gondolkodást, de nem mindegy, milyet választasz: találd meg azt, ami nem vonja el a figyelmed, de segít flow-ba kerülni. Emellett pedig az sem mindegy, hogy a nap mely részét választod a kreatív ötletelésre: ha általában reggel forognak jobban az agytekervényeid, akkor érdemes olyankor foglalkozni a kreativitást igénylő feladatokkal. Ha azonban éppen ellenkezőleg, leginkább este vagy produktív és olyankor tudsz jobban elmélyülni, akkor szervezd így tudatosan a feladataidat.

A kreativitás felbecsülhetetlen értékű képesség életünk sok különböző területén, és fontos megérteni, hogy mindannyiunkban ott van a lehetőség, hogy használjuk, fejlesszük ezt az erőforrásunkat. Találd meg a saját eszköztárad, mely segít feléleszteni a benned élő kreatív ént!

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...