Miért szeretik egyesek jobban az állatokat, mint az embereket?

A vadon élő állatok háziasítása nagyon régre nyúlik vissza. Elsősorban élelemtermelései és vadászati céllal kezdtek állatot tartani, s ezek a formák az évek során kiszélesedtek.

Idővel  – a modern iparosodás megjelenésével – egyre inkább nőtt a kedvtelésből tartott állatok száma és fajtája is. A kutya, macska mellett megjelentek a kisebb testű rágcsálók, akváriumban tartható hal – és egyéb állatfélék. Egyre szorosabb kötelék kezdett kialakulni a gazda és állata között, az emberek ma már igazi családtagként kezelik házikedvenceiket.

A legrégebbi kötelék ember és állat között a farkasokkal kezdődhetett, melyek megszelídítésé 20-40 ezer évvel ezelőtt történt, a vadászó-gyűjtögető életmód során. A háziasításnak köszönhetően jelentősen módosult a farkasok génállománya és kinézete, ezért a mai kutyák már alig hasonlítanak azokra a farkasokra, akiket az emberek először befogtak.

Az első lépés a kutya és ember közötti kapcsolat létrejöttében az a momentum lehetett, amikor az eb barátságosan kezdett viszonyulni az emberhez. Ez a jellemvonás vagy viselkedés idővel a külső megjelenésükön is látszódni kezdett – vélik a kutatók – egyre barátságosabb arcuk lett, ami kezdett jobban hasonlítani az emberi arcra. Ez empátiát, szeretetet váltott ki a gazdából, kapcsolatuk így átalakult, a kutya társa lett az embernek, és már nem csak vadászat során .

Arcuk kifejező, könnyen le lehet olvasni testtartásukról, mimikájukról érzelmeiket, hangulatukat, hűséges barátok, bizonyos kutyafajták kifejezetten intelligensek, könnyen nevelhetők, védelmezők. A valamikori vad farkasok az ember leghűségesebb barátaivá váltak az idő folyamán.

Egy 2017-es tanulmány (Jack Levin és Arnold Arluke kutatók) 240 diák reakcióját vizsgálta álhírekkel kapcsolatban: a hír bizonyos elemei ugyanazok voltak – egy baseball ütővel követett el egy ember támadást – de megvariálták azt, hogy kivel: a hírben szerepelt egy éves kisgyerek, felnőt ember és kutya is. Nem meglepő, hogy az emberek nagy része a kisgyerek ellen elkövetett támadást jelölte a legbrutálisabbnak, de rögtön utána következett a kutya elleni támadás. Súlyosbította a megítélést, ha kutyakölyökről volt szó. Nagy arányban értelmezték brutálisabb bűncselekménynek az állat elleni támadást, mint felnőtt ember ellen.

A kutatók azt állapították meg, hogy egy állat bántalmazása egy védtelen, cselekvőképtelen ember képét hívja elő az emberekben, hasonlóan egy kisbabáéhoz. Mivel kiszolgáltatott helyzetben van a támadóval szemben, esélye sincs megvédenie magát. Egy felnőtt embernek vannak eszközei arra, hogy megvédje magát, míg az állat magatehetetlen.

Egy kiskutya arca, termete nagyon hasonlít egy embergyermekéhez, ami ösztönösen a szeretet, törődést, fizikai közelséget hívja elő a környezetéből, ezért is sokkolóak a kutyákkal történő visszaélések, hiszen ki akarna – amennyiben egészségesen működik – egy védtelen lényt bántani?

Az állatok szeretete, hűsége feltétel nélküli. Emiatt is lehet, hogy bizonyos emberek egyre inkább az állatok felé fordulnak. Az emberi természetben nagyon gyakran megjelenik a manipuláció, a visszaélés, a hazugság, becsapás, képmutatás, ezeket a tulajdonságokat nem lehet megtapasztalni az állatvilágban, a velük való kapcsolódást tisztábbnak és őszintébbnek definiálják. Mivel az emberi természet sokkal összetettebb és komplikáltabb mint az állatoké, nehezebb is kiismerni egymás működését. Hosszú távon igen nehéz megbízni valakiben anélkül, hogy az vissza ne élne bizalmunkkal, nagy csalódást tudunk okozni a másiknak a viselkedésünkkel, amit szintén nem tapasztalni az állatvilágban.

Az állatokkal való kapcsolat sokkal egyszerűbb és kiszámíthatóbb, mivel az ember maga idomítja, neveli házkedvencét, bejósolhatóbb a viselkedése, emiatt jobban is lehet rá számítani. Ha szépen bánok a kutyámmal, akkor ezt ő a hűségével és szeretetével fogja viszonozni, míg ilyen elvárásokat nagyon nehezen lehet embertársainkkal szemben felállítani. Mindezek mellett az állatokkal való együttélés számos egyéb előnnyel jár: segítségükkel a gyerekek képesek elsajátítani a törődés, felelősségvállalás tulajdonságait, gyermekvállalás előtt álló párok kipróbálhatják szülői szerepüket. Ma már bevett terápiás módszer az állatokkal való gyógyítás, (Állatasszisztált Terápia) közelségük, simogatásuk csökkenti a szorongást, a depressziót, javítja a közérzetet.

Állatot tartani nagy felelősség, mivel egy életre kiszolgáltatottá válik a gazdája számára, ezért jól gondoljuk át, hogy magunkhoz veszünk-e egy állatot: az ő boldogsága a mi kezünkben lesz.

Ismerd meg közelebbről az állatok világát az EgZoo Manian október 8-án, mely Magyarország legújabb egzotikus állat vására és kiállítása! Jegyek: https://tixa.hu/egzoo-mania

 

 

Szabó-Kiss Ágnes
Szabó-Kiss Ágnes
Szegeden végeztem mesterszakon, tanácsadás és iskolapszichológia szakirányon, Jelenleg a módszerspecifikus képzést végzem, tranzakció-analitikus jelölt vagyok. Két kicsi gyermekemmel és férjemmel élek, Mohácson, ahol két kolléganőmmel vezetjük a FordulóPont pszichológiai tanácsadó műhelyt. A hozzám kerülő – velem dolgozó kliensek számára igyekszem megteremteni azt a biztonságos környezetet, ahol megismerhetik jobban magukat, és kellő támogatással képesek megküzdeni elakadásaikkal.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...