Ami nem öl meg, az tényleg néha megerősít – a possztraumás növekedésről

Az élet során mindannyian szembesülünk nehézségekkel és traumatikus eseményekkel. Ezek az élmények mély sebeket hagyhatnak maguk után, de érdekes módon sok ember számára lehetőséget is teremtenek a személyes fejlődésre és a pozitív változásokra. Ezt a jelenséget nevezzük poszttraumás növekedésnek (PTG). Ebben a cikkben bemutatjuk, mi is az a poszttraumás növekedés, hogyan történik, és milyen kutatások támasztják alá ezt a fogalmat.

Mi az a poszttraumás növekedés?

A poszttraumás növekedés kifejezés Richard Tedeschi és Lawrence Calhoun pszichológusok nevéhez fűződik, akik az 1990-es években kezdték el kutatni ezt a jelenséget. A PTG azt írja le, hogy egyes emberek a traumatikus események után jelentős pozitív változásokon mennek keresztül. Ezek a változások különböző formákban jelentkezhetnek, mint például megnövekedett személyes erő, új életfilozófia, mélyebb kapcsolatok, nagyobb megbecsülése az élet apró örömeinek, vagy a spirituális fejlődés.

Hogyan történik a poszttraumás növekedés?

A PTG folyamata több lépésben történik. Először is, a trauma alapvetően megrázza az egyén világképét és önmagáról alkotott képét. Ez a megrázkódtatás gyakran intenzív érzelmi és pszichológiai reakciókat vált ki, amelyek feldolgozása időt és erőfeszítést igényel. Ahogy az egyén megpróbálja értelmezni és feldolgozni a traumát, új perspektívák és megértések alakulhatnak ki.

A támogatás kulcsfontosságú a poszttraumás növekedés során. A barátok, családtagok, terapeuták és támogató csoportok mind segíthetnek abban, hogy az egyén megbirkózzon a traumával és újra felépítse az életét. Az önreflexió és a megküzdési stratégiák fejlesztése szintén fontos szerepet játszik a növekedés folyamatában.

Kutatási eredmények

Számos kutatás támasztja alá a poszttraumás növekedés létezését és hatásait. Egy 2010-es tanulmányban (Joseph, S., & Linley, P. A.) a kutatók megállapították, hogy a PTG szoros kapcsolatban áll az egyén megküzdési stratégiáival és társas támogatásával. Azok az emberek, akik aktívan kerestek támogató kapcsolatokat és pozitív megküzdési stratégiákat alkalmaztak, nagyobb valószínűséggel tapasztalták meg a poszttraumás növekedést.

Egy másik kutatás (Tedeschi, R. G., & Calhoun, L. G., 2004) kimutatta, hogy a poszttraumás növekedés nem csak a mentális egészségre van pozitív hatással, hanem az élettel való elégedettségére és a kapcsolatok minőségére is. A kutatók szerint a PTG-ben részesülő egyének gyakran mélyebb, értelemmel telibb kapcsolatokat alakítanak ki, és nagyobb elégedettséget éreznek az életükben.

A poszttraumás növekedés előnyei

A PTG nem jelenti azt, hogy a trauma ne hagyna maga után fájdalmas emlékeket vagy nehézségeket. Inkább azt jelenti, hogy a trauma ellenére az egyén képes pozitív változásokat elérni az életében. A poszttraumás növekedés lehetőséget ad arra, hogy az egyén erősebbé és rugalmasabbá váljon, új célokat tűzzön ki és mélyebb értelmet találjon az életében.

A PTG előnyei közé tartozik a megnövekedett önbizalom, az empátia és az együttérzés növekedése, valamint a nagyobb rugalmasság a jövőbeli kihívásokkal szemben. Azok az emberek, akik megtapasztalták a PTG-t, gyakran képesek jobban megbirkózni a stresszel és a nehézségekkel, és pozitívabb életszemlélettel rendelkeznek.

Összegzés

A poszttraumás növekedés azt mutatja, hogy a traumatikus élmények ellenére lehetséges a pozitív változás és a személyes fejlődés. Az önreflexió, a támogató kapcsolatok és a pozitív megküzdési stratégiák mind hozzájárulhatnak a PTG folyamatához. A kutatások azt mutatják, hogy a poszttraumás növekedés jelentős pozitív hatással lehet az egyén életére, javítva a mentális egészséget, az élettel való elégedettségét és a kapcsolatok minőségét. Az élet kihívásai és traumái közepette is lehetőségünk van arra, hogy növekedjünk és fejlődjünk, erősebbé és bölcsebbé válva.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...