3+1 kreatív gyakorlat a halogatás legyőzéséhez

Halogatás: bizonyára egy mindannyiunk számára ismerős jelenség, ami ha beköltözik az életünkbe, a háttérben folyamatos feszültséget, bűntudatot teremthet. Akár olyan dolgokat is hajlamosak vagyunk halogatni, amelyeket fontosnak vagy sürgősnek tartunk, és ez a viselkedési mintázat nemcsak stresszt okoz, hanem jelentős hatással van a hatékonyságunkra, a teljesítményünkre és akár a mentális egészségünkre is. Mindemellett a halogatás céljaink elérésének vagy mindennapi feladataink elvégzésének gátja lehet. Legyőzésében fontos lépés, ha megpróbáljuk megérteni, miért is halogatunk, amihez jelen cikkünkben 3+1 kreatív gyakorlatot hoztunk, melyek segíthetnek önismeretünk fejlesztésében és a halogatáson való túllendülésben.

A következő gyakorlatokhoz készíts elő egy papírt és egy tollat, illetve próbálj meg egy olyan környezetet teremteni magad körül, mely lehetővé teszi az elmélyülést és a megnyugvást. Készíts egy finom italt és/vagy gyújts egy gyertyát, majd fókuszálj arra, hogy a következő perceket önmagadra és a saját fejlődésedre fogod fordítani.

  1. gyakorlat: Szabad írás (10-15 perc)

Állíts be egy 10-15 perces időzítőt és kezdj el írni a halogatásról. Írj le bármit, ami az eszedbe jut. Kövesd a gondolataidat, ahogy haladnak előre, és próbálj meg ne arra gondolni, hova visznek. Mintha GPS vagy térkép nélkül haladnál valamerre, amerre a lábaid visznek.

Néhány gondolat akár kényelmetlen is lehet, vagy nehéz lehet velük szembenézni, de próbálj meg leírni mindent, ami a halogatással kapcsolatban eszedbe jut. Néhány kérdés, melyek mentén elindulhatsz, ha nehéznek tűnik belekezdeni:

Mit jelent számodra a halogatás?

Mikor jelenik meg általában?

Hogyan szoktál vele megküzdeni?

Mi okoz nehézséget a halogatással kapcsolatban?

Amikor nehéz megtenni az első lépést egy feladat kapcsán, milyen gondolatok jelennek meg a fejedben?

Ha kell, folytasd az írást az időzítő lejárta után is. Törekedj arra, hogy minden aggodalmadat és kétségedet a papírra vesd.

  1. gyakorlat: A halogató éned elfogadása és megkedvelése

Amikor halogatunk vagy ellenállunk egy fontos feladatnak, akkor gyakran bűntudat jelenhet meg bennünk. Ebben a gyakorlatban az lesz a cél, hogy elfogadással, szeretettel közelíts önmagadhoz, amikor halogatni kezdesz. Ez a hozzáállás ugyanis segít megszelídíteni a halogatást és az ellenállást.

Az az ember vagy, aki inkább kétszer kitakarítja a lakást, csak ne kelljen nekiállni egy fontos projektnek? Vagy épp fordítva, inkább elfoglalod magad a munkával, hogy elkerüld a házimunkát?

Most egy furcsának tűnő dologra kérlek: írj le minden izgalmas, szuper dolgot, amit csinálhatnál ahelyett a feladat helyett, amit már egy ideje halogatsz. Ahelyett, hogy bűntudatot éreznél, amikor ránézel erre a listára, próbáld meg élvezni. Írd le, miért szeretnéd inkább ezeket a tevékenységeket végezni, engedd meg magadnak, hogy belehelyezkedj, hogy elképzeld ezeket a dolgokat. Bátran engedd bele magad a részletekbe, képzeld el, ahogy a kedvenc tevékenységeidbe menekülsz. Ezeknek a belső képeknek, élénk képzeletvilágnak energizáló hatása van, így ezt követően akár meg is érkezhet a lendület a halogatott feladathoz.

  1. gyakorlat: Adj hangot a lázadó énednek!

Valamit megcsinálni azért, mert muszáj, komplex érzéseket hozhat a felszínre. Emlékeztethet minket például a gyerekkorunkra, amikor kevesebb döntési szabadságunk volt.

Ebben a gyakorlatban próbálj meg egy lázadó gyermeki állapotba helyezkedni és írd le, miért nem akarod megcsinálni azt, amit kellene. Mik azok az okok, amiket a makacs, ellenálló éned megfogalmaz, ami miatt ellenállsz? Miket mondana a gyermeki éned? Mik a kifogásaid?

3+1.: Vizualizáld a vágyott célt!

Ezt követően pedig próbáld meg összegyűjteni, miért lenne érdemes mégis nekikezdened az adott feladatnak. Mit adna neked, ha megcsinálnád, milyen érzés lenne, ha végre kipipálhatnád a listádon? Próbáld vizualizálni a vágyott állapotot és minél több részletet elképzelni abból a jövőből, amikor elvégezted a halogatott feladatot. Hogy fogod magad érezni akkor? Miben lesz más az az állapot, mint a mostani?

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...