A humor szerepe a párkapcsolatban

„Az emberi fajnak egyetlen igazán hatásos fegyvere van, és ez a nevetés.” Mark Twain

A humorérzék vonzó tulajdonság. Számos kultúrákon átívelő bizonyítékok vannak arra, hogy aki humoros, az sokkal kívánatosabbnak tűnik már egy ismerkedés során is. Ebben a cikkben arra szeretnék rávilágítani, hogy a kezdeti flörtölés után, mekkora szerepet játszik a humor egy hosszútávú kapcsolatban is. A szeretetünk kifejezése az év minden napján fontos. Bár más-más szeretetnyelvünk lehet a párunkkal, hiszen az ajándékok, szívességek, testi érintés, elismerő szavak és minőségi idő mind-mind a szeretet kimutatásának különböző módjai lehetnek, azonban gyakran elfelejtjük, hogy a nevetés is fontos szerepet játszik a kapcsolatok megerősítésében és fenntartásában. A humor önmagában is az egyik legjobb módja lehet a szeretet kimutatásának egy kapcsolaton belül, amit számos kutatás is alátámaszt.

A humor, az irónia és az abszurd dolgok megbecsülése, valamint a szerelmi sikert elősegítő pozitív gondolkodásmód segíthet abban, hogy a partnerek alkalmazkodni tudjanak egymáshoz és egy hosszútávú romantikus kapcsolatban megjelenő hétköznapi bosszúságokhoz is egyaránt. A humor gördülékeny használata kiváló módja lehet annak, hogy eltereljünk egy bosszantó megjegyzést, ne vegyük magunkra egy szerettünk durva hangnemét, és elkerüljük a vitát.

A tudósok szerint a humor két fő kategóriába sorolható: affiliatív és önerősítő. Mindkettő hozzájárulhat a kapcsolatok hosszú élettartamához. Az előbbi magában foglalja mások szórakoztatását, hogy a dolgok pozitívak és élénkek maradjanak, oly módon, hogy fenntartják és gazdagítják a kapcsolati köteléket. Az utóbbi azt a képességet tükrözi, hogy jóindulatúan meg tudjuk magunkat tréfálni, vagy meg tudjuk látni a humort a kedvezőtlen életeseményekben. Egy belga tanulmány szerint, amely több tucat házas és elvált férfit és nőt hasonlított össze, a kapcsolati elégedettség növelésében és a válás kockázatának csökkentésében hatalmas szerepe van annak, ha bőkezűen bánunk a társas és önironikus humorra való hajlamunkkal.

Milyen előnyei vannak a nevetésnek a kapcsolatokban?

  • A nevetés javítja a kommunikációt, hiszen képes lebontani a korlátokat, mindemellett pozitív környezetet teremt. Ha tudunk együtt nevetni a társunkkal, akkor sokkal könnyebb lesz beszélni a nehéz vagy kényes témákról, és javulhat az általános kommunikációs szintünk is.
  • A nevetés növeli a szeretteink közötti kötődést, megteremtheti a közelség érzését, és elmélyítheti a két ember közötti érzelmi köteléket.
  • A nevetés továbbá természetes stresszoldó, hiszen a szervezetünk endorfint, azaz jó közérzetet keltő hormonokat szabadít fel, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és javíthatják a hangulatunkat. Ez különösen fontos abban az esetben, ahol a stressz gyakran megterheli a kapcsolatot.
  • A nevetés emellett növeli a rugalmasságot is, mivel bizonyítottan pozitív hatással van általános közérzetünkre. Ha a nevetést beépítjük a kapcsolatainkba, növelhetjük a rezilienciánkat, és jobban felkészülhetünk a kihívások és konfliktusok kezelésére.

Nem kell sok ahhoz, hogy a nevetés az életünk részévé váljon. A nevetés tartósan pozitív hatással lehet a kapcsolatainkra, és elmélyítheti a két ember közötti köteléket. A házasság vagy bármely több évtizedes partnerség túléléséhez elengedhetetlen, hogy a pár mindkét tagja alkalmazkodni tudjon ahhoz, amit reálisan a másik partner nyújtani tud a kapcsolatban. Csak így virágozhat ki hosszútávon egy szeretetteljes kötelék. Ahogy Tayari Jones Egy amerikai házasság (2018) című regényének egyik szereplője, Andre elmélkedik erről: „Azzal a szerelemmel is együtt kell dolgoznod, amit kaptál, a mögötte csörgedező összes bonyodalommal együtt, mint egy menyasszonyi Sedan-hoz kötött konzervdobozok.” Ha egy kapcsolat bőségesen kielégíti alapvető szükségleteinket és többnyire elég jónak mondható, akkor a párunk negatív vonásaival szemben a humor és a játék az életünk szerves részévé válhat. Ez lehetőséget ad arra, hogy a kapcsolatainkat életben tartsuk, és hogy a konfliktuskezelés is sokkal könnyedebbé váljon.

Dr. Truzsi Alexandra
Dr. Truzsi Alexandra
Egyetemi adjunktus, pszichológus jelölt vagyok. Gyermekkorom óta fontos számomra a környezet védelme, valamint rendkívüli módon érdeklődöm az emberek személyisége és segítése iránt, mely a folyamatos tanulásom katalizátora egészen a mai napig. A pszichológia alapképzést 2022-ben, és jelenleg a pszichológia mesterképzést is (tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon) a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében folytatom, ahol 2024 júniusában fogok végezni. Továbbá szenvedélyesen szeretek festeni. Az általam készített intuitív alkotásokkal és bejegyzésekkel, célom az olvasás és a művészet szeretetének népszerűsítése, melyek legtöbbször pszichológiai gondolatokkal aláfestve jelennek meg a @truzs.art instagram oldalamon.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...