Rendben van belenézni párunk telefonjába?

Megfordult már a fejedben vagy esetleg megtetted már valaha, hogy belenézz a párod telefonjába? Vajon belefér-e ez egy kapcsolatba, azaz, mindez egy jogos kíváncsiság vagy határátlépés? Cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Egy 2020-as amerikai kutatásban 1600, 15 és 55 év között lévő személyt kérdeztek meg arról, mit gondolnak a másik telefonjába való belenézésről. Íme az eredmények:

  • A nők 48%-a gondolja úgy, hogy a másik telefonjában való kutakodás rendben van, ugyanezt a férfiak 31%-a gondolja így.
  • A válaszadók 60%-a gondolja úgy, hogy soha nincs helye a telefonban való kutakodásnak.
  • 42% nem talált olyan bizonyítékot, mely sértené a kapcsolatot. A többiek exekkel való beszélgetésre, flörtölésre, megcsalásra utaló jelekre bukkantak vagy épp arra, hogy párjuk kibeszéli őket a hátuk mögött.
  • Azoknak a 38%-a pedig, akik azt vallották, hogy belenéztek partnerük telefonjába, veszekedésről vagy akár szakításról számoltak be következményképp.

A telefonunk manapság szinte minden információt tartalmaz rólunk: kikkel és miről beszélgetünk, mikre keresünk rá, sőt, akár még naplónkat, jegyzeteinket is tárolhatjuk ezen a felületen. Azaz belenézni valakinek a telefonjába engedély nélkül, egyértelműen a másik privátszférájának megsértését is jelenti.

Átlagban minden második ember átlépi ezt a határt

A fenti kutatásból az derül ki, hogy az amerikaiak 50%-a legalább egyszer belenézett már a párja telefonjába, de vannak olyan felmérések, melyek a párkapcsolatban élők 2/3-ára hivatkoznak így. Azaz a kutakodás univerzálisan csábító jelenség, kortól-kultúrától függetlenül. Miért lehet ez, annak ellenére, hogy ennek a cselekedetnek a következménye gyakran igencsak negatív? Mi motivál minket arra, hogy tilosban járjunk?

Különböző okai lehetnek annak, ha úgy érezzük, bele kell néznünk a másik személyes üzeneteibe. Egy azonban közös: megfogalmazódik bennünk egyfajta bizonytalanság és az a hajtóerő ilyenkor, hogy nagyobb kontrollt szerezzünk a másik vagy épp a kapcsolat felett. Ez a bizonytalanság adódhat abból, ha úgy érezzük, nem tudunk bízni a párunkban, ha gyanakvásra okot adó jelekre leszünk figyelmesek a kapcsolatban. Vagy abból, ha alacsony az önértékelésünk és megerősítést keresünk, hogy párunk valóban minket akar és elköteleződött mellettünk. Mindemellett a korábbi rossz tapasztalataink vagy bizonytalan kötődésünk, szorongásaink is előidézhetik ezt a viselkedést.

Amennyiben rendszeresen fordul elő kapcsolataidban, hogy belenézel a másik telefonjába, érdemes szakember segítségét kérned, hogy ezek a belső szorongások fel tudjanak oldódni.

Többet árt, mint használ

Bár vonzó lehet olykor közel kerülni olyan információkhoz, melyek már a másik privátszférájába tartoznak, fontos tudatosítani, mennyi negatív következménnyel járhat egy ilyen lépés.

Az első és legfontosabb, hogy sérül a bizalom és a határok, amit aztán nem könnyű újra felépíteni. Egy ilyen szituáció (még akkor is, ha nem derül ki), rombolja a kapcsolatot és visszaveti a párkapcsolati fejlődést.

Ám teljesen érthető, hogy ott van egyfajta kíváncsiság mindannyiunkban. Mi az akkor, amit a kutakodás helyett tehetünk?

Ezt tegyük, ha megszületik bennünk a vágy a kutakodásra

Ha úgy érezzük, a másikba vetett bizalmunk megbicsaklik és olyan jeleket észlelünk, amik gyanakvásra késztetnek minket, akkor érdemes ezt a témát kinyitni, hogy közös problémamegoldásra adjunk lehetőséget. Amennyiben ugyanis ez a beszélgetés nem történik meg, elkezdünk forgatókönyveket felépíteni a fejünkben, amelyek egy idő után igen távol eshetnek a valóságtól és igyekszünk minden jelet ehhez társítani.

Minden esetben, amikor úgy érezzük, belepillantanánk a másik üzeneteibe vagy bármilyen személyes anyagaiba, próbáljuk meghatározni, honnan jön ez a késztetés, mi váltja ki. Milyen érzés van bennünk? Félünk valamitől, szorongunk vagy épp csak a kíváncsiság hajt minket? Ezt követően – bár pontosan tudjuk, hogy ez nem egyszerű – keresnünk kell valami módot arra, hogy beszélgessünk ezekről az érzésekről a másikkal. Arról, hogy mi lehet ezeknek a gyökere és arról, hogy ezeket az érzéseket hogyan lehetne csillapítani. Ez egy sokkal hatékonyabb módja ezeknek az érzéseknek a feloldására, mint a kutakodás, ami általában csak még több szorongást és bizonytalanságot szül.

Tehát, amikor legközelebb ott lesz előtted a párod telefonja, aki épp zuhanyzik, te pedig tudod a jelszót, ahelyett, hogy mindez egy jó lehetőségnek tűnne a kutakodásra, próbáld megállni, hogy mindezt megtedd. Önmagad és a kapcsolatotok érdekében is, mivel a bizalmat újraépíteni nem egyszerű.

Felhasznált forrás:

https://thrivingcenterofpsych.com/blog/should-i-look-through-my-partners-phone/

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...