Mutasd a kötődési stílusod, megmondom hogyan viszonyulsz a szexhez!

Az, hogy hogyan kötődünk egy kapcsolatban, azon túl, hogy befolyásolja, miképp viszonyulunk a másikhoz, arra is kihat, hogyan viszonyulunk a szexualitáshoz és miképp tudunk szexuálisan kapcsolódni. Cikkünkben arról olvashatsz, melyik kötődési stílus milyen szexuális működéssel jellemezhető. 

A kötődés tulajdonképpen emberi kapcsolataink alaphangulatát adja. Különböző típusai eltérnek abban, miként éljük meg a közelséget, az intimitást egy másik emberrel és mennyire tudjuk biztonságban érezni magunkat egy kapcsolatban. Négy kötődési típust különíthetünk el: azaz biztonságos, szorongó-ambivalens, szorongó-elkerülő és dezorganizált (félelemteli) módon kötődhetünk másokhoz.

Mivel a szexualitás az egyik legintimebb és legnagyobb közelséget igénylő kapcsolat, erre a területre is kihat az, miképp tudunk kötődni másokhoz. Nézzük, mi jellemzi az egyes típusok szexuális szokásait, működését!

A szorongó-ambivalens kötődés és a szex

Az ezzel a kötődési stílussal rendelkező egyének sokat aggódnak, rendszeres félelmük, hogy nem elég jók és úgy érzik, nem lehetnek elég közel a másikhoz. Éppen ezért, magas az igényük a szexuális kapcsolódásra, mivel ezen keresztül élik meg azt, hogy biztonságban vannak és így érzik igazán közel magukhoz a másikat. Számukra a szex egy módja annak, hogy ’ne hagyjanak el’, és hogy ’szeressenek’.

A szorongó-ambivalens kötődés megmutatkozhat abban, hogy a szexet konfliktusmegoldási módszerként alkalmazzák vagy az érzelmi intimitás helyettesítőjeként. Az ezzel a kötődéssel bírók viszonylag gyorsan alakíthatnak ki kötődést szex után és a szex arra is eszközként szolgál számukra, hogy a saját szorongásukat csökkenteni tudják.

A szorongó-elkerülő kötődés és a szex

Aki szorongó-elkerülő módon kötődik, nehezen nyílik meg és nehezen oldódik fel közeli, intim kapcsolatokban. A szexszel való kapcsolatuk általában semleges, és akár diszkomfortot is érezhetnek, hiszen a szexualitás igényli a közelséget, az intimitást. Tartanak az érzelmi közelségtől és olykor távolságtartónak tűnhetnek. Kapcsolataikban általánosságban véve alacsonyabb szexuális aktivitás jellemző.

A szorongó-elkerülő kötődés megmutatkozhat abban, hogy nem tudják élvezni a szexet vagy épp olyan módon preferálják ezt a tevékenységet, hogy ne kötődjenek hozzá érzések. Az ezzel a kötődéssel bírók kapcsolatban kevésbé kezdeményezők.

A dezorganizált kötődés és a szex

Az ezzel a kötődési típussal rendelkező emberekre jellemző lehet, hogy felváltva támadnak és húzódnak vissza. Viselkedésüket a kívülállók következetlennek ítélhetik. Nehezen nyitnak mások felé, alapbeállítódásuk a bizalmatlanság, nehezen lehet hozzájuk kapcsolódni. A szexualitással kapcsolatban két véglet lehet rájuk jellemző: vagy kényszeresen keresik ezt a tevékenységet (ez a kötődési stílus áll a leginkább összefüggésben a szexfüggőség kialakításával), vagy teljesen igyekeznek elkerülni azt. Mivel mélyen félnek bízni más emberekben, hajlamosak elzárkózni az érzelmi kapcsolódástól a szexualitáshoz kapcsolódóan is.

Ez a kötődés a szexualitásban megjelenhet úgy, hogy alkalmi partnereket preferálnak, de úgy is, hogy nagyon intenzív szexuális kapcsolatokat tartanak fenn. Előfordulhat, hogy akinek ez a domináns kötődési stílusa, valakihez szexuálisan nagyon magas szinten vonzódik, aztán egyszer csak eltűnik, ahogy túl közelivé kezd válni a kapcsolat és megjelenik a félelem. Megjelenhet ez a fajta kötődés szexfüggőségben is, illetve gyakori lehet a szexuális vágy hullámzása.

A biztonságos kötődés és a szex

A biztonságos kötődéssel rendelkezők kölcsönösségen alapuló emberi kapcsolatok létrehozására törekednek. Önértékelésük stabil, a negatív élmények, kudarcok kevésbé képesek őket kibillenteni az egyensúlyból. Képesek tartósan elköteleződni mások mellett, illetve érzelmileg is képesek közel kerülni másokhoz.

Aki ezzel a kötődési stílussal rendelkezik, képes a szexualitást úgy értékelni, mint a szerelem és a mély kötődés kifejezési eszköze. Kevesebb szorongást és félelmet élnek meg a szexualitás kapcsán és a kutatások alapján kevesebb alkalmi kapcsolatot létesítenek, míg nagyobb eséllyel tudnak hosszútávú kapcsolatokban elköteleződni.

Azok, akik biztonságosan kötődnek, a szexualitást a kapcsolódás és a vonzalom kifejező eszközeként használják. Komfortosak abban, hogy spontán módon működjenek vagy kísérletezzenek a szexualitás terén és ritkán jellemző rájuk a hűtlenség. Partnerük szexuális igényeire jól tudnak reagálni.

Azt fontos persze kiemelni, hogy ezek a kötődési stílusok ritkán jelennek meg vegytisztán a működésünkben, így előfordulhat, hogy több leírásnál is magadra ismertél. Ez teljesen természetes, hiszen a kötődési stílusok keveredhetnek, mindemellett kapcsolatonként eltérhet az, ahogy a másik emberhez kötődünk. Általában azonban van egy domináns kötődési stílusunk, ami a legjellemzőbb ránk és amely a szüleinkkel való kapcsolatból alakult ki csecsemőkorunkban. Szerencsére azonban bármelyik kötődési stílus is jellemez minket, dolgozhatunk azon, hogy biztonságosabban, kiegyensúlyozottabban tudjunk másokhoz kapcsolódni és ezáltal a szexualitást is más minőségben tudjuk megélni.

Amennyiben úgy érzed, mindebben segítségre van szükséged, bátran keress fel egy szakembert.

Felhasznált forrás:

Dr. Nicole LePera @the.holistic.psychologist

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...