Így építs egészséges határokat 5 lépésben

Ha vizualizálnod kellene a saját határaidat, hogyan jelennének meg azok? Mennyire tudsz egészséges határokat felállítani a mindennapokban, melyek segítenek, hogy kiegyensúlyozott maradhass, hogy megfelelő mennyiségű idő és energia jusson egyes életterületeidre?

Az egészséges határépítés egy olyan pszichológiai folyamat, amely segít az életünk különböző területein határokat szabni, hogy többek között például a stresszt, a kiégést és az érzelmi túlterhelődést elkerüljük. Ahogy például egy házat a kerítés véd, úgy a saját határaink minket védenek meg. Tehát a határépítés fontos lépés ahhoz, hogy megóvjuk a mentális és érzelmi egészségünket, illetve, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessünk.

A következőkben 5 olyan lépést mutatunk be, melyek támogathatnak minket az egészséges határok meghúzásában, felépítésében.

  1. Határozd meg, hol sérülnek jelenleg a határaid

Gondold végig, jelenleg mely életterületeidre mennyi időt szánsz és mennyire vagy ezekkel elégedett. Írd fel, hogy mik azok a területek az életedben, melyekben úgy érzed, jól meg tudod húzni vagy hatékonyan meg tartani tudod a határaidat, és azt is fejtsd ki, mindezt hogyan éred el. Például: ’Fontos számomra, hogy heti 3-szor eljussak edzeni, így azokon a napokon úgy fejezem be a munkát, hogy odaérjek az edzésre.’

Majd írd le azt is, mely területeken érzed azt, hogy sérülnek a határaid. Próbáld meg megfogalmazni, hogy mire lenne szükséged ahhoz, hogy abban a helyzetben is kiegyensúlyozottabb lehess?

Például: ’Fenntartok egy olyan baráti kapcsolatot, ami úgy érzem, csak az időmet veszi el más, fontosabb dolgoktól, mivel nagyon egyoldalú. Egy ideje már próbálom meghúzni a határt és legalább ritkítani a találkozásokat, de nem megy.Mire lenne szükségem? ’Legközelebb, mielőtt megbeszélek a másikkal egy találkozót, átgondolom, hogy van-e ott fontosabb teendőm és annak mentén döntök. / Kifejezem a másiknak, hogy úgy érzem, egyoldalú a kapcsolatunk.’

  1. Tudd mikor kell igent és a nemet mondanod

Az egyik legfontosabb dolog a határépítés során, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt az ’igenek’ és a ’nemek’ között. Ehhez jó kezdőlépés, ha egy-egy újabb vállalásnál, elköteleződésnél felteszed magadnak a kérdést, hogy az adott feladat elvállalása mennyire illeszkedik a prioritásaidhoz és a céljaidhoz? Azaz: milyen áron mondasz valamire igent vagy nemet? Ha például úgy érzed, egy olyan tevékenységre mondasz igent, mely megakadályoz valamiben, ami még fontosabb lenne számodra (pl. a saját mentális vagy fizikai egészséged kerül háttérbe), akkor érdemes átgondolni a válaszod.

Ha mindig igent mondasz, akkor a környezeted könnyen hozzászokhat, hogy nálad mindig elvégzésre kerülnek a feladatok, így egy idő után, ha nem húzod meg a határaid, azt érezheted, kihasználnak. Ha viszont mindig nemet mondanál, akkor a lehetőségek is nagyobb eséllyel kerülhetnének el. A jó határhúzás egyik alapja, hogy tudod, mikor kell „nem”-et mondani, és megmagyarázni, miért teszed azt.

  1. Az igényeid megfogalmazásának fontossága

A határhúzás során gyakran attól félünk, hogy a másik csalódik bennünk vagy rosszul reagál a visszautasításunkra. Abban azonban, hogy ez valóban megtörténik-e, nagyobb mozgásterünk van, mint elsőre gondolnánk. Ennek a kulcsa pedig a kommunikációban rejlik. Ha arra törekszel, hogy a másikkal megértesd, miért van szükséged például arra, hogy nemet mondj valamire; ha törekszel arra, hogy én-üzenetekkel kifejezd, mire van szükséged, akkor az a másik fél számára is jobban érthetővé és befogadhatóvá válik, mintha csak a visszautasítással találkozna.

  1. A belső fékezőerők tudatosítása

Ha gyakran szembesülsz azzal, hogy kihívást jelent számodra bizonyos helyzetekben vagy életterületeken a határhúzás, akkor érdemes kicsit mélyebbre ásni, és megérteni mindennek a mozgatórugóját. Legközelebb, amikor azt érzed, sérülnek a határaid, de nehezedre esik megvédeni őket, gondold végig, mi az, ami fékez, gátol, mi az, ami megakadályoz abban, hogy úgy cselekedj, ahogy szeretnél? Mitől tartasz, mi zajlik benned? Milyen érzések bukkannak fel benned ilyenkor? Milyen forgatókönyveket gondolsz végig? Törekedj arra, hogy minél inkább megfigyeld az érzéseid és a gondolataid, ezek ugyanis segíthetnek aztán a megoldások kidolgozásában.

  1. Stabil, mégis rugalmas határok?!

Bár fontos, hogy a saját én-határaid stabilak legyenek, hiszen így fognak megvédeni, azonban az is fontos, hogy helyzetről-helyzetre fel tudd mérni, mi a helyes út. Előfordulhat, hogy a határaidat olykor újra kell gondolni, és ebben benne lehet az is, hogy rugalmasabbá teszed őket, de az is, hogy egy adott helyzetben még határozottabbá, erősebbé formálod őket. Talán meglepő lehet a következő javaslatom, de érdemes olykor vizualizálnod, elképzelned a saját határaidat. Milyen anyagból vannak, hogyan néznek ki? Mennyire alkalmasak arra, hogy megvédjenek? Hogyan tehetnéd őket még hatékonyabbá, biztonságosabbá?

A határok felállítása segít megvédeni az egészségünket, és ahhoz is hozzájárul, hogy kiegyensúlyozotta(bba)k legyünk a mindennapokban. Mindemellett társunk abban, hogy elérjük a céljainkat és hogy kijelöljük emberi kapcsolatainkban, hogy mi az, ami belefér számunkra és mi az a bánásmód, amit nem engedünk meg másoknak önmagunkkal szemben.

Felhasznált forrás:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/off-the-couch/202304/5-ways-to-set-healthy-limits

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...