Hogyan hangolhatjuk a gondolkodásunkat pozitívabbra?

Ha az utóbbi időszakból fel kellene sorolnod néhány pillanatot, amik azonnal eszedbe jutnak, azok többsége pozitív vagy negatív lenne? Az emberek többsége a negatív élményeket jobban megjegyzi, ennek oka pedig az evolúcióban keresendő. Szóval ne érezd rosszul magad, ha a fenti kérdésre automatikusan valami negatív ugrott be! A gondolkodásmódunkat szerencsére van lehetőségünk pozitívabbra hangolni, és igazán meg is éri ezt tennünk, mert számtalan előnnyel jár.

Évezredekkel ezelőtt – tudom, távolról indulunk -, amikor az emberiség éppen csak ismerkedett a környezet alaptörvényeivel, igen nagy szerepe volt a negatív élményeknek. Ezek által tanultuk meg ugyanis például, hogy mely állat válhat hasznunkra és melyik az, ami elől jobb, ha menekülünk. Hasonlóképp, így ismerhettük meg azt is, hogy mely növény tápláló és melyik mérgező. Ezeknek a tapasztalatoknak gyakran nagy ára volt: társainkat vesztettük el, ételmérgezést kaptunk, amit jó esetben túléltünk… Éppen ezért fontos volt, hogy ezeket a tapasztalatokat hosszú távon képesek legyünk eltárolni.

A pozitív élményeknek kevésbé volt ilyen módon evolúciós haszna, talán a közösségformáló erejük az, ami kiemelendő. Ám ennél sokkal többet profitálhatunk abból, ha gondolkodásunkat pozitívra hangoljuk: a pozitív élmények és érzések megélése nyitottabbá, boldogabbá, elégedettebbé és kreatívabbá tesz minket, hatékonyságunk növekszik és az élettel való elégedettségünk, azaz az általános jóllétünk is magasabb, ha tudatosabbak vagyunk az apró örömök megélésében és a pozitív élmények teremtésében, illetve elraktározásában. Ma már a tudomány is egyre több előnyös hatást azonosít a pozitív érzelmek megélésével kapcsolatban, nem véletlen, hogy egyre többet foglalkozunk a boldogsággal, a kiegyensúlyozott életre való törekvéssel vagy akár a munkahelyeken is az elégedettség érzet elérésével.

Mindannyiunknak megvan a lehetősége, hogy pozitív érzéseket és élményeket éljen át, ám ebben nagy szerepet kap például a mindennapi apró örömök, a hála tudatos megélése, az általunk birtokolt erények, tárgyak és a szeretteink megbecsülése. Ha ez nem is jön automatikusan, szerencsére van néhány olyan rövid, a mindennapokba is hatékonyan beilleszthető tipp vagy szokás, melyet gyakorolva pozitívabbra hangolhatjuk gondolkodásunkat.

Fordított bakancslista

Tudtad, hogy létezik fordított bakancslista is? Ha nem, itt az ideje, hogy megalkosd a sajátod! A gyakorlat lényege, hogy visszautazz az időben, méghozzá a saját életedben, mondjuk úgy 5-10 évet, de akár a gyermekkorodig is érdemes, és próbálj meg belehelyezkedni múltbeli énedbe és gondolkodásodba 18 évesen, a 20-as éveid közepén és így tovább. Gondold végig, mik azok a dolgok, amikre vágytál, hogy elérd őket, hogy megszerezd őket vagy mik azok a helyek, ahova szerettél volna eljutni. Melyek azok a célok, amiket szerettél volna elérni? Milyenné szerettél volna válni akkor? Írd fel a fordított bakancslistádra azokat a tényezőket, amiket azóta már sikerült kipipálnod, elérned. Ezek lehetnek tulajdonságok, tárgyak, teljesítménycélok, bejárt helyszínek, kialakított kapcsolatok, önismereti fejlődés vagy bármi egyéb… A lényeg, hogy készíts egy listát, melyet végigolvasva a múltbeli éned megveregetné a vállad és boldogan elmosolyodna.

Készíts listát az apró örömökről!

Nehéz napokon, amikor a borús felhőktől kevésbé férünk hozzá a napfényhez, nagyobb kihívást jelent a pozitív gondolkodás és az apró örömök észrevétele, élvezete is. Ehhez jön jól egy olyan lista, melyet elég elkezdened, amikor épp hála, boldogság és elégedettség tölt el, aztán pedig bármikor bővítheted, folytathatod. Írj fel rá minél több dolgot, olyanokat, melyek – legyenek bármilyen apróságok -, mindig képesek mosolyt csalni az arcodra vagy legalább javítani a hangulatodon.

Íme néhány elem inspirációképpen az én listámról:

  • egy új könyv illata
  • kókusztejes kávé
  • meleg almáspite
  • bekuckózás egy gyertyával
  • egy haiku (Fodor Ákostól)
  • lágy jazz a háttérben
  • egy puha pléd
  • (…)

A gyakorlat több ponton is pozitív érzéseket generál: már mialatt ezt a néhány elemet leírtam, egyfajta melegség töltött el, hiszen ezek a dolgok valóban közel állnak hozzám, otthonosságérzetet és nyugalmat adnak számomra. A listát jó, ha olyan helyre írod, ami a legtöbbször nálad van, vagy elérhető, így bármikor újraolvashatod – főképp akkor ajánlott, amikor úgy érzed, túlsúlyba kerültek a negatív érzelmeid. A listádról bármikor választhatsz néhány elemet, amiket tudatosan megtehetsz magadért a jó és a rosszabb napokon is.

Játék a képzelettel

Van egy olyan gyakorlat, amit mentális szubtrakciónak is nevez a szakirodalom. Lényege, hogy képzeld el, milyen lenne az életed, ha mindaz, amit most magadénak tudsz, nem lenne a tiéd. Vedd sorba, mik azok a tényezők az életedben, melyekért hálás lehetsz: lehet ez a párod, a családod, a barátaid, a kollégáid, a munkád, a hobbijaid, az erősségeid, az egészséged, a kedvenc tárgyaid, eszközeid, az otthonod… Ijesztő belegondolni abba, hogy ezek nem magától értetődőek, ugye? Ez a gyakorlat azonnal képes hálaérzetet szülni és hatására szorosabban igyekezzük magunkhoz ölelni mindazt, ami már a miénk.

Adj hálát!

Végül, de nem utolsósorban, a tudatos hálagyakorlat az egyik leghatékonyabb akkor, ha rendszeresíteni szeretnénk a pozitív gondolkodást az életünkben. Mindegy, hogy épp reggel vagy este, találj egy kis időt a napodban, amikor leírsz három dolgot, amiért aznap igazán hálás lehetsz. Lehet ez bármi, ami épp eszedbe jut: a jobb napokon valószínűleg meg sem tudsz majd állni háromnál (ráadásul miközben felidézed pozitív élményeid, ugyanazok az érzések fognak aktiválódni benned, mint amikor átélted ezeket a pillanatokat, azaz sokszorozhatod a pozitív érzések hatását). A nehezebb napokon már nagyobb kihívásként élheted meg leírni ezt a három tényezőt, azonban ekkor elrugaszkodva a nap során történtektől lehetőséged lesz tágabb perspektívából szemlélni a saját életed, és hálát adni olyan dolgokért vagy emberekért is, ami már-már nyilvánvaló, magától értetődő a mindennapok során.

Minden gyakorlat akkor tudja kifejteni (akár csodákra képes!) hatóerejét, ha rendszeresen gyakorlod őket. Ha nem hiszed, járj utána!

 

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...