Ezekből a jelekből ismerheted fel, ha toxikus munkahelyen dolgozol

Ébren töltött időnk legalább felét munkahelyünkön töltjük, így egyáltalán nem mindegy, milyen környezet és milyen kollégák vesznek minket körül a mindennapokban. Egy esetlegesen mérgező munkahely pedig életünk egyéb területeit is befolyásolhatja, sőt, még a home office-ban töltött napokat is átitathatja a toxikus légkör. Honnan ismerhetjük fel, ha mérgező környezetben dolgozunk?

A mérgező munkahely hatásai sokfélék lehetnek: kihat a hangulatunkra, az önbecsülésünkre, a kapcsolatainkra, a bizalmunkra, a teljesítményünkre és akár kiégéshez is vezethet. Éppen ezért érdemes tudatában lenni, mit is jelent a toxikus légkör fogalma a gyakorlatban.

Nézzük, melyek a leggyakoribb figyelmeztető jelek, melyek közül ha többet is tapasztalsz, érdemes menekülni.

„Örülj, hogy van munkád!”

Ha ezt a mondatot hallod a főnöködtől, az nem túl jó jel, ugyanis ez egy manipulatív technika, amellyel sarokba akarnak szorítani, s azt akarják éreztetni veled, hogy azért is hálásnak kell lenned, hogy egyáltalán foglalkoztat valaki. Azaz rombolják az önbecsülésed, nem mellesleg, ha valahol ilyen mondatokkal próbálják a dolgozókat megtartani, az nem egy egészséges munkahelyi kultúrára utal.

Nincs megbecsülés

A mérgező munkahelyek tipikus jellemzője a rossz és hiányos kommunikáció. Gyakran érzed úgy, hogy csak a hibáidat emelik ki? Hogy mintha észre sem vennék, hogy mit teszel le az asztalra, s mintha sosem lenne elég (jó) az, amit teszel? A megbecsülés hiánya elég hamar motivációvesztéssel jár, emellett rengeteg bizonytalanságot képes szülni a munkavállalókban.

A kollégáknak negatív a hozzáállása

További jel lehet, ha napi szinten úgy érzed, ellenséges a környezet, vagy épp a kollégák folyamatosan kedvetlenek, indulatosak. Az ilyen közösségre jellemző, hogy nincs lelkesedés, hiányzik a humor és nem igazán hangzik el az a mondat, hogy „Szeretek itt dolgozni”. A magas fluktuáció szintén árulkodhat az összetartó, motiváló csapat és környezet hiányáról.

Nincs bizalom

A bizalom hiánya igencsak képes megmérgezni a munkahelyi környezetet. Hatására romlik az együttműködés és a közös célok elérése is egyre nehézkesebb lesz. A bizalom hiánya a hibázás felvállalását is megfékezi, s a konstruktív visszajelzéseknek is gátat szab.

Mikromenedzsel a főnök

Egy ilyen típusú főnök folyton arra törekszik, hogy kontrollálja a munkavállalókat és úgy érezheted, mintha arra várna, hogy épp hibázz és rajtaüthessen. A mérgező főnökök nem hajlandók másokra hallgatni, úgy érzik, mindig nekik van igazuk. Szeretik fitogtatni erejüket, beosztottaiknak pedig nem adnak támogatást és megerősítést.

Nincs növekedés

Úgy érzed, nincs elismerés, nincs lehetőség a fejlődésre, nincs következő karrierlépcső… Azaz összességében úgy érzed, beleragadtál egy szerepbe és nem látod a következő lépést. Ha a vezetőség nem nyitott arra, hogy ezen változtasson, neked pedig motivációd a fejlődés, akkor elérkezhetett az idő a váltásra.

Az intuíciód azt súgja, valami nem oké

Ha folyamatosan van egy olyan megérzésed, hogy valami nem oké, akkor abban lehet valami. A mérgező munkahelyen dolgozók körében gyakran jelennek meg fizikai tünetek is: rossz minőségű alvás, magas vérnyomás, gyakori has/fejfájás. Érdemes ezeket a tüneteket megelőzni, vagy legalábbis hallgatni rájuk, és tenni azért, hogy jobb környezetben tudj dolgozni.

Ne feledd: megválaszthatod azt a környezetet, amiben az időd nagy részét nap mint nap eltöltöd. Ha úgy érzed, rombol és rossz hatással van rád a munkahelyi légkör, akkor merj továbblépni.

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...