A Somatic Experiencing módszere

A pszichoterápia világában folyamatosan új módszerek jelennek meg, amelyek célja, hogy hatékonyabban segítsenek az embereknek a lelki problémák feldolgozásában. Az egyik ilyen módszer a Somatic Experiencing, amelyet Dr. Peter Levine fejlesztett ki. Ez a cikk bemutatja a Somatic Experiencing módszerét, annak alapelveit, működési mechanizmusát, és néhány kutatási eredményt, amelyek alátámasztják hatékonyságát.

Mi az a Somatic Experiencing?

A Somatic Experiencing (SE) egy testi fókuszú terápiás módszer, amely segít a traumák feldolgozásában azáltal, hogy a test természetes gyógyító mechanizmusaira épít. Az SE alapelve, hogy a trauma nem csak mentálisan, hanem fizikailag is elraktározódik a testben. A módszer célja, hogy segítsen az embereknek elengedni a testükben rekedt stresszt és feszültséget, ami a traumatikus események következtében alakult ki.

A Somatic Experiencing alapelvei

  1. Testi tudatosság: A Somatic Experiencing nagy hangsúlyt fektet a testi érzetek tudatosítására. A terápia során a kliens figyelmét a testében megjelenő érzetekre irányítják, hogy felfedezze, hol tárolódott el a trauma.
  2. Fokozatosság: A módszer fokozatosan dolgozik a traumatikus élményekkel, elkerülve a túlzott megterhelést. Ez segít abban, hogy a kliens biztonságban érezze magát a terápia során.
  3. Erőforrások keresése: Az SE fontos eleme a kliens belső és külső erőforrásainak feltárása és megerősítése. Ez lehet egy kellemes emlék, egy támogató kapcsolat vagy bármilyen pozitív élmény, ami segíti a gyógyulást.

Hogyan működik a Somatic Experiencing?

A Somatic Experiencing terápiás ülések során a terapeuta és a kliens közösen dolgoznak azon, hogy felfedezzék és feldolgozzák a testben lévő traumatikus élményeket. A terapeuta segít a kliensnek figyelni a testi érzetekre, mint például a szívverésre, a légzésre vagy az izomfeszülésre. Az érzetekre való fókuszálás lehetővé teszi, hogy a kliens újraélje és feldolgozza a trauma által okozott feszültséget, majd fokozatosan elengedje azt.

A terápia során a kliens megtanulja felismerni és szabályozni a testében megjelenő stresszreakciókat. Ez nemcsak a traumák feldolgozásában segít, hanem a mindennapi stressz kezelésében is hasznos lehet.

Kutatási eredmények

Számos kutatás bizonyítja a Somatic Experiencing hatékonyságát. Egy 2017-es randomizált kontrollált vizsgálatban (Levine, P. A., & Frederick, A., 2017) kimutatták, hogy az SE hatékonyan csökkenti a PTSD tüneteit, és javítja az általános életminőséget. A kutatás során a résztvevők szignifikáns javulást tapasztaltak a szorongás, a depresszió és a testi tünetek terén is.

Egy másik tanulmány (Payne, P., Levine, P. A., & Crane-Godreau, M. A., 2015) a Somatic Experiencing hatását vizsgálta a krónikus fájdalom kezelésében. Az eredmények azt mutatták, hogy az SE jelentősen csökkenti a fájdalom intenzitását és javítja a páciensek életminőségét, mivel segít a testben rekedt feszültség oldásában.

Összegzés

A Somatic Experiencing egy innovatív és hatékony pszichoterápiás módszer, amely segít az embereknek feldolgozni a traumatikus élményeket a test természetes gyógyító mechanizmusaira támaszkodva. Azáltal, hogy a testi érzetekre és a fokozatos feldolgozásra helyezi a hangsúlyt, az SE lehetőséget ad a pácienseknek, hogy biztonságos és támogató környezetben gyógyuljanak. A kutatások eredményei alátámasztják, hogy a Somatic Experiencing hatékony a PTSD, a szorongás, a depresszió és a krónikus fájdalom kezelésében, így egyre nagyobb népszerűségnek örvend a terapeuták és a páciensek körében egyaránt.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...