9 szabály a valóban őszinte bocsánatkéréshez

“Sajnálom, hogy megbántottalak.” Te mennyiszer hallod ezt mások szájából? Bocsánatot kérni nem egyszerű, emiatt hiánycikknek is érezhetjük mindennapjainkban. Talán éppen emiatt is került be az egyik kedvenc kortárs íróm, Kemény Gabriella “A világ legszebb mondatai” című sorozatába az “Amit veled tettem, arra nincs mentség. Nagyon sajnálom.” hangzatú mondatok. S ha már bocsánatot kérünk, tudjuk-e hogyan kell azt jól csinálni?

Egy valós bocsánatkérés…

  1. … nem tartalmazza azt a szót, hogy “de”. Ha ugyanis úgy fogalmazod meg bocsánatkérésedet, hogy “sajnálom, hogy megbántottalak, DE …”, akkor agyunk csak a mondat második részét fogja igazán megfogni. A “de” szóval az a baj, hogy semlegesíti az előtte lévő tartalmat és a másik úgy érezheti, nem gondolod igazán komolyan azt, amit mondasz. Azaz a bocsánatkérésedet hatástalanítja.

Mi az, amit tehetsz helyette? Használd az “és” szót, ha úgy érzed, van olyan dolog, amit a saját nézőpontodból hozzátennél a bocsánatkéréshez.

  1. … a fókuszt a bocsánatkérő cselekedetein tartja. Azaz, valós felelősséget mersz vállalni azokért a tetteidért, amivel a másikat megbántottad.
  2. … során a verbális és a nonverbális jelzéseid összhangban vannak. A gesztusaink, mimikánk, testbeszédünk a kommunikáció hatásosságának nagyobb részét határozzák meg, mint azt elsőre gondolnánk (nagyjából mondanivalónk 70%-át). Azaz hiába kérsz bocsánatot szavak szintjén, ha a nonverbális jelzéseid nem tükröznek őszinteséget, valós megbánást, hatástalan lesz a bocsánatkérés.
  3. … nem megy bele abba, ‘ki kezdte’. Ez ugyanis csak tovább mélyíti a konfliktust. A bocsánatkérés lényege, hogy feloldd a másikkal kialakult feszültséget és tiszta lapot nyiss. Így ebbe a szakaszba már úgy érdemes belemenni, hogy átbeszéltétek, kinek miben volt felelőssége, s legközelebb mit érdemes másképp csinálni. Ha foglalkoztat még a “ki kezdte” kérdéskör, akkor az lehet, hogy azt jelzi, még nincs megbeszélve rendesen a helyzet, s még nem állsz készen a bocsánatkérésre.
  4. … az a célja, hogy helyrehozza a dolgokat. Az őszinte bocsánatkérés azzal a céllal történik meg, hogy rendezhesd a konfliktust a másikkal, azaz megoldjátok a kialakult, kellemetlen helyzetet.
  5. …tartalmazza azt az ígéretet, hogy mindent megteszel azért, hogy ne ismétlődjön meg a helyzet. A konfliktushelyzetekből, hibákból rengeteget lehet tanulni, s ha a bocsánatkérést komolyan gondolod, akkor az azt is jelenti, hogy arra törekszel, hogy a helyzet ne ismétlődjön meg.
  6. … nem azért történik meg, hogy ezzel elkerüljünk egy nehéz beszélgetést. Azaz, nem lesz hatékony (és valószínűleg valóban őszinte sem) a bocsánatkérésed, ha ezt nem előzi meg a szituáció rendezése, megbeszélése.
  7. …nem azzal a céllal történik kizárólag, hogy a bocsánatkérő megkönnyebbüljön. Természetesen ez is egy fontos szempont, de az a cél, hogy mindkét fél jobban érezze magát ettől.
  8. … nem csak a “sajnálom” kimondásából áll. Azaz a bocsánatkérő tudja, hogy ez egy folyamat, ahol a kimondott szavak mellett valós cselekedetekre is szükség van.

Felhasznált irodalom:

Psychology Today

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...