5+1 tipp nárcisztikusokhoz

Aki olvasta már a korábbi cikkeimet, tudja, hogy érintett vagyok a témában. Jó, ez így nem fejezi ki igazán, szóval úgy pontosabb, hogy nárcisztikus és borderline férfiakkal övezve éltem le eddigi életemet, kezdve apámmal. Ennyi idő alatt pedig nem csak a jelenségről, az okairól, de a benne szereplő emberek dinamikájáról is rengeteget megtudtam. A nyilvánvalóan adott (túl) sok tapasztalat mellett a rengeteg olvasás és nagyszerű szakemberek segítettek rendbe szedni a gondolataimat és érzéseimet, ami ahhoz az ötlethez vezetett, hogy ezzel akár segíthetnék is. Bár az ötlet nem bennem fogalmazódott meg, de kezdettől fogva tetszett, hogy hasznát vehetem ennek a sok év gyötrelemnek és talán mások gyógyulását lerövidíthetem, mintegy értelmet adva az egésznek. Sokáig viszont képtelen voltam beszélni erről. Fájt, dühített és kicsit szégyelltem is. Ráadásul a megfelelő formát sem találtam. Mindeddig.

Amikor elkezdtem írni, valami felszakadt.

Valami missziós érzés ért utol, felkészültebb lettem a személyesebb beszélgetésekre és önmagam, a velem történtek nyílt felvállalására, úgyhogy léptem egyet előre és beléptem néhány tematikus csoportba. Őszintén meglepett, ami fogadott, ezért most szeretnék elmondani egy két gyakorlati tippet:

1, Nem mindenki nárcisztikus, van, aki csak egy sima seggfej

Ne bélyegezzünk a vak világba! Néha a szakembereknek is meggyűlik a baja a diagnózissal, szóval laikusként ne dobálózzunk megnevezésekkel. Csak akkor használd, hogy nárcisztikus, ha egészen biztos vagy benne. Persze az, vagy nem az, ha picit is bántva érzed magad a kapcsolatban, akkor dobbants, mielőbb. A szeretetnek nem lehet része a bántás semmilyen formája és nincs olyan, hogy felnőtt ember „büntetést érdemel”, vagy, hogy „azért tettem, mert te…” Nincs olyan ok, ami legitimál bármilyen fizikai, vagy lelki abúzust. És ha most megrémítettek a nagy szavak és azt gondolod, hogy „az azért még nem bántalmazás, hogy mindig ügyetlennek/butának/hibásnak (helyettesítsd bármilyen megalázónak, lekicsinylőnek szánt dologgal) nevez, hiszen tényleg egy kicsit béna vagyok” de, ez már az. És tudod, honnan tudom? Mert már te is elhiszed.

2, Mondjuk ki azt, ami van

Ne félj megfogalmazni azt, ami történik veled, és próbáld megérteni. Néha nagyon-nagyon nehéz. Hazudok, mindig nagyon-nagyon nehéz, de olvass róla nyugodtan és ha végre megérted a dinamikát, hogy mi miután történik, hogyan hullámzik és milyen mintázatot követ, végre könnyebben elfogadod, hogy ez NEM RÓLAD SZÓL. Az ő fejében történő dolgokra NINCS HATÁSOD. Akármit is állít, te sem okozója, sem kiváltója nem vagy semminek. Ez vele történik, benne. Te pedig dönthetsz úgy, hogy nem fogsz a benne lévő pokolban élni. Azt pedig ugye már rég az eszedbe vésted, hogy ez egy személyiségzavar, ami SOHA SEM FOG MEGVÁLTOZNI!

3, Amíg vele foglalkozol, addig még mindig nem magaddal törődsz és így nem gyógyulsz

Tudom, hogy el akarod mondani a disznóságait. Tudom, hogy szükséged van rá, hogy meghallgassanak, és tudom, hogy mennyire fontos, hogy a külvilág visszaigazolja, hogy mindez mennyire nem oké, mert néha már te is elhiszed, hogy a te hibád. Tudom, hogy kellenek az épeszű visszajelzések, és ehhez panaszkodni kell, de amíg a panaszod róla szól az ő tetteiről, mondatairól, gondolatairól, addig te még mindig abban a világban élsz amit ő teremt.

Panaszkodj, de a panaszod szóljon arról, ahogyan TE érzed magad.

Mindegy hogyan, csak a fókusz RAJTAD legyen. Hogy TE mit akarsz, NEKED mire van szükséged, TE mit fogsz tenni. Ha megérted a kettő közötti szakadék méretű különbséget, megtetted az első lépést a tényleges elszakadás felé, mert csak TE számítasz.

4, Felesleges általánosítás és démon gyártás

Nem minden nárcisztikus ilyen vagy olyan. Van sok hasonlóság. Vannak jellemző fordulatok, de sohasem egyformák. A mintázat persze kirajzolódik: a valódi empátia hiánya, az egocentrikus nézőpont, a folyamatos meg nem értettség érzés bennük, a nem szűnő szeretetéhség (és sokáig sorolhatnám), szépen leír egy sémát, de egészen pontosan nem megjósolható, hogy meg fog –e ütni, vagy inkább szóban bántalmaz. Megcsal-e úgy hogy észre sem veszed, vagy a pincérnőkkel flörtöl majd az orrod előtt, miközben mellette ülsz végtelenül megalázottan. Ez nem univerzális. Nem teljesen egyformák. Egy személyiségzavarral élnek, és a viselkedésük gyakran okot ad, hogy démonizáljuk de ők mégiscsak emberek. Ezt pedig nem elsősorban miattuk, hanem magunk miatt nem szabad elfelejteni.

Egy démontól ugyanis sokkal nehezebb megszabadulni, mint egy velünk egyenrangú embertől.

5, A düh szükséges velejárója minden borzasztó kapcsolat feldolgozásnak, de a lincselés nem

Bár a nárcisztikusok sok megbocsájthatatlan dolgot tesznek és van az a pont, amikor szükséges a nyilvános fellépés a saját védelmünkben, de egy zárt csoportban kifotózott Facebook profilokat megosztani és megbélyegezni nem a jó irány erre.

+1, TERÁPIA

Amit átéltél, nem a te hibád, de tudnod kell, hogy van döntésed, még ha most nem is látod.

Elvett tőled mindent. Önállóságot, döntést, pénzt. Talán a gyermekeddel is zsarol, és most úgy érzed mattot kaptál. Ne felejtsd, a legszorongatóbb pillanatban még mindig van lehetőséged, de ehhez az elő lépés egy jó terapeuta. Fontos, hogy olyan szakembert keress, aki járatos a témában. A megfelelő specialista nem siettet majd. Pontosan érti, ami  történik veled és segít majd, hogy megtaláld azokat a tartalékokat, amit pillanatnyilag örökre elveszettnek érzel. Lépésről lépésre építed vissza önmagad és egyszer csak újra vicces leszel. Az út nem egyenletes és pláne nem könnyű, de mikor újra magabiztosan ragyogsz majd, rájössz, hogy egy hegyet is képes vagy elhordani két kézzel, mert látod végre, hogy nem áldozat vagy, hanem TÚLÉLŐ.

A képek forrása: Pexels, PixaBay.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...