3+1 kreatív gyakorlat, melyek segítenek összegezni az éved

Az év végéhez közeledve gyakran automatikusan elkezdünk azon gondolkodni, mi az, amit elértünk, mit sikerült megvalósítanunk és min szeretnénk változtatni majd a jövőben. Ebben az időszakban jó, ha egy kicsit le tudunk lassulni és ennek részeként vissza tudunk tekinteni a mögöttünk álló hónapokra, mélyíteni tudjuk a sikerélményeinket és számot tudunk vetni életünk különböző területeivel. Cikkünkben különböző gyakorlatokat mutatunk az évösszegzéshez, melyekből kedved szerint válogathatsz, kipróbálhatod őket egyesével vagy akár kombinálva is.

A gyakorlatok akkor lesznek igazán hatékonyak, ha azokat nyugodt, relaxált állapotban végezzük, amikor tiszta a fejünk. Ehhez érdemes megteremteni egy olyan hangulatot, amely segíthet ebben: berakhatunk kellemes zenét a háttérben, gyújthatunk egy gyertyát, kacsolhatunk meleg fényeket és bekuckózhatunk egy meleg takaróba. Segíthet, ha előkészítjük még az idei évi (határidő)naplónkat, ha van.

  1. Készítsünk hála kártyákat!

Ehhez a gyakorlathoz szükségünk van néhány kártya méretűre lapra és egy tollra. Első lépésként gondoljuk végig, kik azok a személyek az életünkben, akik rendszeresen jelen vannak, akik támogatnak minket valamilyen módon. Kezdjük el felírni ezeket a neveket egy-egy kártyára, és amikor ezzel megvagyunk, gondoljuk végig, kinek mit tudunk megköszönni az elmúlt időszakból, kinek miért vagyunk hálásak. Ez a gyakorlat az elvégzése után melegséggel, szeretettel tölt el minket, ráadásul a boldogsághormonjaink és a kötődésért felelős (oxitocin) hormonjaink is megemelkednek. Ha van rá lehetőségünk, adjuk oda ezeket a kártyákat a címzetteknek.

  1. Készítsünk montázst!

Az évünk összegzésének egy kreatív eszköze lehet a montázskészítés, amit a művészetterápiában vagy az art coachingban is használnak. Ehhez szükségünk van néhány újságra, amikből ki tudunk vágni olyan képeket, amik megszólítanak minket, ha visszagondolunk az elmúlt évünkre. Ne tervezzük el előre, hogy miket szeretnénk látni a montázsunkon, csupán lapozgassuk a magazinokat és figyeljük meg, mi ragadja meg a figyelmünket, mi az, ami emlékeztet minket egy-egy múltbeli pillanatra. Ezek lehetnek egyaránt képek és szövegek is. Azzal, hogy képekben jelenítjük meg az elmúlt évünket, sokkal mélyebben tudunk arról gondolkodni, sőt, tudattalan tartalmaink is megjelenhetnek a képekben. Érdekes megnézni, miből került fel több, pozitív vagy negatív szimbólumokból, és mi az az esemény, történés, ami esetleg kimaradt a montázsból. Maga a montázs elkészítése relaxáló hatású, tökéletes eleme egy jó kis énidőnek.

  1. Életkerék

A következő gyakorlathoz vegyünk elő egy lapot és egy tollat/ceruzát. Rajzoljunk fel egy kört, és osszuk azt annyi részre, amennyi életterületünk van (pl. család, barátok, munka, szabadidő, énidő stb.). Ezután osszuk be az egyes körcikkelyeket 1-10-ig egy skálán, és színezzünk be annyi egységet, amennyire elégedettek vagyunk azzal az elmúlt évünk alapján. Válaszoljunk a következő kérdésekre (lehetőleg írásban):

  • Mi(k) a legfontosabb elért eredménye(i)m az egyes életterületeim kapcsán? (igyekezzünk találni mindegyikhez legalább egyet, de akár többet is!)
  • Mi az, amiben fejlődtem az életterületeimen?
  • Mi az, amire büszke vagyok?
  • Mi az, amin változtatni szeretnék?
  • Mire van szükségem a változáshoz?

Ahogy láthatjátok, az utolsó két kérdés már a célkitűzésre és a következő évre kezd el fókuszálni.

+1 Year Compass

Végül, de nem utolsósorban, szeretném megosztani veletek a kedvenc évtervező füzetem, ami ráadásul ingyenesen letölthető, illetve digitálisan és papírformában is kitölthető. Ez a füzet a kérdései mentén segít abban, hogy visszatekintsünk az előző évünkre és megtervezzük az újat, meghatározzuk az új prioritásainkat és irányainkat.

Ti melyik eszközt fogjátok kipróbálni? Van bevett módszeretek az év összegzésére?

Jó elmélyülést és nagyon boldog új esztendőt kívánok nektek!

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, munka-és szervezetpszichológia szakirányon végeztem. Jelenleg az újságírás mellett junior tanácsadóként és trénerként dolgozom, és főként vezetőfejlesztési programok és mentális jóllét programok kidolgozásában és megvalósításában veszek részt nagyvállalatok számára. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Ő nem bánt, csak „nem bírod a kritikát” – Egy nárcisztikus kapcsolatról röviden

Könnyű minden szörnyű párkapcsolatért a másik felet valamilyen elmebetegséggel megbélyegezni. Szeretjük azt gondolni, hogy a rossz dolgok nem a mi hibánkból történnek. Ismerőseim például...