Szeretnélek szeretni, de rettegek – a félelemteli-elkerülő kötődés

A kötődéselmélet azt vizsgálja, hogyan alakítjuk ki és fenntartjuk az érzelmi kapcsolatainkat másokkal. A különböző kötődési stílusok meghatározó szerepet játszanak abban, hogyan viselkedünk párkapcsolatainkban, barátságainkban, és általában az életünkben. Két gyakran említett kötődési stílus a félelemteli-elkerülő (fearful avoidant) és a szorongó-ambivalens (anxious-ambivalent) kötődés. De mi is jellemzi ezeket, és miben különböznek egymástól?

Mi jellemzi a félelemteli-elkerülő kötődést?

A félelemteli-elkerülő kötődésű emberek gyakran küzdenek belső konfliktusokkal. Egyfelől vágynak az intimitásra és közelségre, másfelől viszont félnek attól, hogy ezek az érzések sérülést vagy elutasítást eredményeznek. Ennek eredményeként elkerülő magatartást tanúsítanak, hogy megóvják magukat a fájdalomtól. Néhány jellemző tulajdonságuk:

 1. Intimitás iránti vágy és félelem: Szeretnének közel kerülni másokhoz, de rettegnek a sebezhetőségtől és a potenciális elutasítástól.
 2. Ambivalencia: Gyakran tapasztalnak ellentétes érzéseket a kapcsolatokban; vágynak a közelségre, de amikor elérik, visszahúzódnak.
 3. Bizalomhiány: Nehezen bíznak meg másokban, ami akadályozza a mélyebb kapcsolatok kialakulását.
 4. Önértékelési problémák: Gyakran alacsony önértékeléssel küzdenek, és félnek attól, hogy nem elég jók mások számára.

Mi jellemzi a szorongó-ambivalens kötődést?

A szorongó-ambivalens kötődésű emberek intenzív vágyat éreznek a közelség és a megerősítés iránt, de gyakran érzik úgy, hogy ezek az igényeik nincsenek kielégítve. Ez az állapot erős érzelmi hullámvölgyeket eredményezhet, és gyakran jelenik meg intenzív féltékenység és szorongás formájában. Néhány jellemző tulajdonságuk:

 1. Intenzív érzelmek: Nagyon mélyen élik meg az érzelmeiket, és gyakran túlreagálnak kisebb konfliktusokat is.
 2. Bizonytalanság: Folyamatosan aggódnak a kapcsolatuk stabilitása miatt, és állandó megerősítést igényelnek a partnerüktől.
 3. Féltékenység és szorongás: Erős féltékenységet és szorongást éreznek, ha úgy érzik, hogy a partnerük nem elég elkötelezett vagy figyelmes.
 4. Intenzív kötődés: Nagyon ragaszkodók és nehezen engedik el a kapcsolatokat, még akkor is, ha azok nem egészségesek.

Miben különböznek egymástól?

Bár mindkét kötődési stílus bizonytalansággal és érzelmi nehézségekkel jár, lényeges különbségek vannak köztük:

 • Intimitás keresése: A szorongó-ambivalens kötődésűek folyamatosan keresik az intimitást és a közelséget, míg a félelemteli-elkerülők egyszerre vágynak rá és félnek tőle.
 • Reakciók a közelségre: A szorongó-ambivalens személyek gyakran túlságosan függnek a partnerüktől, míg a félelemteli-elkerülők inkább visszahúzódnak, hogy elkerüljék a sebezhetőséget.
 • Önértékelés: A félelemteli-elkerülők általában alacsonyabb önértékeléssel küzdenek, mint a szorongó-ambivalens személyek, akik inkább a partnerük visszajelzései alapján mérik önértéküket.

Hogyan lehet kézben tartani ezeket a kötődési stílusokat?

Mindkét kötődési stílus esetében fontos a tudatosság és az önreflexió. A következő lépések segíthetnek:

 1. Önreflexió és önismeret: Ismerd fel és fogadd el a saját kötődési stílusodat, és dolgozz azon, hogy megértsd, hogyan befolyásolja a viselkedésedet és kapcsolataidat.
 2. Terápia: Egy képzett terapeuta segíthet abban, hogy feldolgozd a múltbeli traumákat és élményeket, amelyek hozzájárultak a kötődési stílusod kialakulásához.
 3. Kommunikáció: Nyílt és őszinte kommunikáció a partnereddel segíthet megérteni egymás szükségleteit és félelmeit.
 4. Önfejlesztés: Fejleszd az önbecsülésedet és tanulj meg hatékonyan kezelni a szorongást és a félelmet.

A félelemteli-elkerülő és a szorongó-ambivalens kötődési stílusok mindegyike sajátos kihívásokkal jár, de tudatossággal és megfelelő segítséggel kezelhetők. Az önismeret és a nyitott kommunikáció kulcsfontosságú a kapcsolatok javításában és az érzelmi egészség megőrzésében.

Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...