Miért jó „rosszul” viselkedni

Gyerekkorunkban – megfelelve szüleink és környezetünk elvárásának – kialakítunk egyfajta viselkedési rutint, azután ezeket jól begyakoroljuk éveken, rossz esetben akár egy egész életen át.
Eddig tiszta. Ám amikor ezt személyiségnek, karakternek hívjuk és páncélt építünk, identitást, börtönt vagy felmentést gyártunk magunknak, vagy másoknak, na innentől gáz. Mert tág határok között bármit, a viselkedésünket, a „személyiségünket” is megváltoztathatjuk, ha kellő időt és energiát szánunk rá, ha megfelelő környezetet keresünk és legfőképp, ha nem valami megváltoztathatatlanként tekintünk rá.

Szóval el ne hidd, bárki bármit is mondott a személyiségedről, netalántán annak zavaráról. Kivéve persze, ha szükséged van egy jó kis felmentésre vagy börtönre, akkor csak nyugodtan betonozd be magad a karakteredbe. Garantáltan szarul fogod magad érezni, csak idő kérdése.

A családi és össztársadalmi hipnózisban én is elhittem, hogy van abszolut „jó” és „rossz” érzés, viselkedés, gondolkozás és nagyon sokszor meg is próbáltam megfelelni ennek a kimondatlan elvárásnak – sok fájdalmat okozva magamnak és sokszor nagy örömet és hasznot hozva így másoknak.

Haladók viszont kipróbálhatják, hogy előveszik a „sosem” gyakorolt, másképp fogalmazva a legjobban utált viselkedést. Ha például sosem lógsz a buszon, mert annyira rendes vagy, tedd meg tudatosan, ha meg mindig lógsz, akkor vegyél jegyet. Ha kerülöd a kihívó viselkedést, csábíts, ha mindig szívdöglesztő vagy, akkor viselkedj visszafogottan. Ha büszke vagy rá, hogy mindig őszinte vagy, akkor hazudj, füllents, amikor nincs tétje, ha állandóan hantázol, légy őszinte. Jó, nem arra akarok senkit buzdítani, hogy bűnszövetkezetben elkövetett orgazdasággal keresse mindennapi kenyerét, de arra igenis, hogy próbáljon ki olyan, eddig elutasított viselkedéseket, amikkel kitágíthatja az önmagáról alkotott képét.

Az egyik legfőbb „mantra” például, hogy türelmesnek lenni jó. Mondjuk világos, hogy az épp hatalmon lévőknek (szülők, tanárok, politikusok) miért lenne jó, ha mindig mindenki a végletekig türelmes maradna velük szemben. Na, de amúgy? Élethelyzet függő, hogy a türelem vagy épp a türelmetlenség lesz a célravezető, hogy mikor a legjobb neked, vagy az adott helyzetben egyik, vagy a másik.

Nem biztos, hogy célravezető a 4-es, 6-os megállójában türelmesen várni a 122-es buszt. Vagy éveket tölteni szeretői kapcsolatban arra várva türelmesen, hogy az ígérgetések végül tényleg valóra válnak. De elég valószínű, hogy jobb (lenne) türelmesen kivárni, míg megérik egy gyümölcs, vagy míg megszületik egy kisbaba, semmint mesterségesen siettetni azt.

Nem az a jó, ha mindig türelmes vagy, mint ahogyan az sem, ha mindig türelmetlen. Mindegy, hogy a régi tudattalan rutin („felrobbannok”), vagy a megfelelési vágy („türelmesnek kell lennem”) hajt, attól még nem te döntesz.

Akkor vagy szabad, amikor se a „negatívtól” nem irtózol, sem „jót” nem erőlteted magadra, hanem spontán módon úgy viselkedsz, ahogyan akkor és ott a legmegfelelőbb.

Persze a spontaneitáshoz, a belső szabadsághoz jó, ha erős kapcsolatod van azzal a gyerekkel, aki valaha te voltál.

A cikk írója Biró Gabriella www.inspirator.hu

 

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...