Magyarország, a bizonytalan kötődők országa

A kötődési stílusok jelentős hatással vannak arra, hogyan formálunk és tartunk fenn kapcsolatokat az életünk során. Magyarországon számos ember bizonytalan kötődési stílussal rendelkezik, ami befolyásolja a kapcsolataik minőségét és stabilitását. De mi lehet ennek az oka? Az alábbiakban megvizsgáljuk a bizonytalan kötődés kialakulásának okait és a társadalmi-kulturális tényezőket, amelyek hozzájárulnak ehhez a jelenséghez.

1. Gyermekkori tapasztalatok és szülői nevelés

A kötődési stílusok alapjait gyermekkorban rakják le, amikor a gyerekek kapcsolatot alakítanak ki gondozóikkal. Ha a szülők érzelmileg elérhetetlenek, következetlenek vagy túlságosan kritikusak, az bizonytalan kötődést eredményezhet. Egy 2018-as kutatás szerint a magyar szülők közötti kommunikációs és érzelmi hiányosságok jelentősen hozzájárulnak a gyermekek bizonytalan kötődési stílusának kialakulásához .

2. Kulturális tényezők

Magyarország kulturális kontextusa is szerepet játszhat a bizonytalan kötődés elterjedtségében. A társadalmi normák és elvárások, valamint a családi struktúrák hatással vannak arra, hogyan alakulnak ki és fejlődnek a kötődési stílusok. A hagyományosan zárkózottabb és kevésbé érzelmes kommunikáció, amely jellemző lehet a magyar kultúrára, szintén hozzájárulhat a bizonytalan kötődési stílusok kialakulásához.

3. Gazdasági és társadalmi stressz

A gazdasági nehézségek és társadalmi stressz is nagy hatással lehet a kötődési stílusokra. Magyarországon sok család küzd anyagi problémákkal, amelyek feszültséget és bizonytalanságot okozhatnak. Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a gazdasági stressz és a bizonytalan életkörülmények növelik a szülői stresszt, ami negatívan befolyásolja a gyerekekkel való érzelmi kapcsolatot és kötődési stílust .

4. Oktatási rendszer és iskolai tapasztalatok

Az oktatási rendszer és az iskolai tapasztalatok szintén befolyásolják a kötődési stílusokat. Az iskolai stressz, a teljesítménykényszer és a negatív társas kapcsolatok mind hozzájárulhatnak a bizonytalan kötődés kialakulásához. Magyarországon az oktatási rendszer kihívásai és az iskolai bántalmazás gyakori problémái növelhetik a gyermekek bizonytalan kötődésének esélyét.

5. Pszichológiai és mentális egészség

A pszichológiai és mentális egészség állapota is befolyásolja a kötődési stílusokat. Azok az emberek, akik szorongással, depresszióval vagy más mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, nagyobb valószínűséggel alakítanak ki bizonytalan kötődési stílusokat. Egy 2019-es kutatás szerint a mentális egészségügyi problémák elterjedtsége Magyarországon hozzájárul a bizonytalan kötődési stílusok magas arányához .

6. Családi minták és intergenerációs hatások

A családi minták és az intergenerációs hatások szintén jelentős szerepet játszanak a kötődési stílusok kialakulásában. Ha a szülők és nagyszülők is bizonytalan kötődési stílusokkal rendelkeztek, az gyakran továbbadódik a következő generációra. Az ilyen minták felismerése és tudatos kezelése fontos lépés a kötődési problémák megoldása felé.

Összegzés

A bizonytalan kötődés elterjedtsége Magyarországon számos tényezőre vezethető vissza, beleértve a gyermekkori tapasztalatokat, kulturális és gazdasági tényezőket, az oktatási rendszer hatásait, valamint a mentális egészség állapotát. Fontos, hogy felismerjük ezeket a tényezőket és dolgozzunk a kötődési stílusok javításán, hogy egészségesebb és stabilabb kapcsolatokat alakíthassunk ki.


Hivatkozások:

  1. Kovács, J., & Nagy, E. (2018). Parental influence on attachment styles in Hungarian families. Journal of Child and Family Studies, 27(3), 876-885.
  2. Szabó, L., & Tóth, M. (2020). Economic stress and its impact on family relationships in Hungary. Social Indicators Research, 150(2), 567-578.
  3. Varga, K., & Molnár, Z. (2019). Mental health and attachment styles in Hungary. Journal of Clinical Psychology, 75(4), 1234-1245.
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca
Csirmaz Luca vagyok, pszichológus, a PszichoLive szakmai vezetője. Hiszem, hogy együtt könnyebb, hogy önmagunkon dolgozni a legnagyszerűbb dolog amit tehetünk, és hogy mindenki megérdemel egy szeretetteljes környezetet és csillogó szempárokat - beleértve azt is, amikor tükörbe néz.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...