5 tipp a mérgező családtagok kezeléséhez

A mérgező vagy toxikus szót olyan személyek leírására használjuk, akik mások számára sértő, bántó módon viselkednek. Ennek következtében a közelükben gyakran érezhetjük magunkat stresszesnek vagy jelenhet meg bennünk szorongás. Előfordulhat, hogy találkoztál már ilyen munkatárssal, vezetővel, ismerőssel, de mi van akkor, ha épp a szüleidben ismered fel ezeket a jeleket?

Általában nehezebben ismerjük fel, ha a mérgező viselkedés a szüleinknél vagy egy közeli kapcsolatunkban jellemző, hiszen elfogultak vagyunk, de ha mégis beazonosítunk toxikusságra utaló jeleket, akkor ez segíthet abban, hogy megfelelően tudjuk kezelni őket.

Így ismerheted fel, ha a szüleid toxikusan működnek

A mérgező viselkedésmódok azonosítása a szülők esetében nem biztos, hogy könnyű. Talán a leghasznosabb, ha először is tudomásul veszed, hogy a velük való interakció milyen érzéseket vált ki belőled.

A szüleidnek mérgező tulajdonságai lehetnek, ha a velük való interakciók során úgy érzed:

 • zavarodottá válsz és bizonytalan leszel önmagadban
 • rossz érzéseid keletkeznek önmagad iránt
 • folyamatosan elítélve érzed magad
 • bűntudatod van, ha nemet mondasz
 • kimerültnek, dühösnek vagy túlterheltnek érzed magad
 • úgy érzed, mintha nem tisztelnének
 • úgy érzed, mintha manipulálnának
 • úgy érzed, meg kellene változtatnod a viselkedésed
 • mintha állandóan „tojáshéjon kellene járni” körülöttük.

Előfordulhat, hogy a fenti listából igaznak érzel magadra néhány jelet. Ha így is van, fontos tudnod, hogy meg lehet tanulni a megfelelő megküzdési stratégiát. A következőkben ehhez hoztunk néhány tippet.

 1. Próbáld függetleníteni magad a véleményüktől.

Természetes, hogy szeretnéd megtapasztalni a szüleid elismerését, de ez nehézkes lehet a toxikus működéssel rendelkező szülőkkel kapcsolatban. Ne feledd, hogy ez a te életed, és szabad a saját döntéseidet meghoznod, és azt tenned, amitől jól érzed magad.

Lehet, hogy gyakran azon kapod magad, hogy a szüleidtől és másoktól várod a visszaigazolást – rájuk támaszkodva határozod meg és érvényesíted az önértékelésedet.

Önreflexiós kérdések:

Mit teszel azért, hogy megfelelj a szüleidnek, még akkor is, ha az nem esik jól számodra?

Mit kell megtenned magadért akkor is, ha a szüleid helytelenítik?

 1. Állíts fel határokat és tartsd is meg őket.

A határok segítenek világos elvárásokat meghatározni arra vonatkozóan, hogy mások hogyan bánhatnak veled. Segíthetnek érzelmi és fizikai teret teremteni közted és a szüleid között.

Előfordulhat, hogy kényelmetlen érzés lesz határokat felállítanod, mivel gyermekkorodban ez nem volt jellemző és emiatt nehéznek tűnhet az, hogy elkezdd jelezni a szüleidnek, hogyan szeretnéd, hogy bánjanak veled.

A határok felállítása olyan emberekkel szemben, akik mérgező viselkedést tanúsítanak, nehéz lehet. Megpróbálhatják majd átlépni ezeket a határokat, így mindenképpen szükség lesz a kitartásodra és a határozottságodra.

A határok ugyanis elengedhetetlenek az egészséges kapcsolatok kiépítéséhez és fenntartásához. Ne feledd, nem baj, ha korlátozod a szüleiddel való kapcsolattartást, vagy ha olykor nemet mondasz nekik.

Önreflexiós kérdések:

Milyen határokra van szükséged a szüleiddel szemben?

Mi az az egy lépés, amit megtehetsz ezen határok felállítása érdekében?

 1. Ne próbáld megváltoztatni őket.

Ha olyan embereket próbálsz megváltoztatni, akik nem akarnak megváltozni, az frusztrálttá és túlterheltté tehet. Ehelyett próbálj meg arra koncentrálni, amit irányítani tudsz, például arra, hogyan reagálsz a szüleidre, illetve a saját döntéseidre és a viselkedésedre.

Önreflexiós kérdések:

Hogyan próbálod megváltoztatni a szüleidet?

Mit érzel, amikor nem tudod megváltoztatni őket?

Ami a szüleiddel való kapcsolatodat illeti, mit tudsz befolyásolni? 

 1. Figyelj arra, hogy mit osztasz meg velük!

Ha úgy érzed, a szüleid visszaélnek az általad megosztott információkkal, kritizálnak téged, az engedélyed nélkül osztanak meg dolgokat rólad vagy felhasználják ellened, amit mondasz nekik, akkor érdemes megfontolnod, mit osztasz meg velük.

Emlékeztesd magad, hogy felnőttként nem vagy köteles mindent (vagy bármit) elmondani nekik, ami az életedben történik. Fontold meg, hogy csak azt osztod meg velük, amit kényelmesnek és biztonságosnak érzel.

Önreflexiós kérdések:

Mit érzel biztonságosnak megosztani a szüleiddel?

Mit nem érzel biztonságosnak megosztani? 

 1. Legyen kilépési stratégiád!

Ha egy adott helyzet vagy konfliktus kezd elmélyülni, lépj ki a helyzetből. Ha maradsz, az csak tovább ronthatja a helyzetet, és mélyebb sebeket ejthet rajtad. Fontos lehet ehhez, hogy be tudd azonosítani azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy eszkalálódni fog egy helyzet és érdemes kiszállnod.

Önreflexiós kérdések:

Hogyan tudsz kilépni a szüleiddel kialakult nehéz helyzetből?

Van-e neked és a házastársadnak, partnerednek vagy testvérednek olyan jelzése, amivel tudtára adjátok egymásnak, hogy mikor van itt az ideje távozni? Ha nincs, hasznos lenne egy ilyen? 

Bízunk abban, hogy a fenti stratégiák támogatnak, amennyiben mérgező szülőkkel van dolgod. Ha azonban úgy érzed, nem tudsz megküzdeni a nehéz szituációkkal vagy érzésekkel, amik velük kapcsolatban keletkeznek benned, érdemes szakember segítségét kérned.

Felhasznált forrás:

https://psychcentral.com/relationships/tips-for-dealing-with-your-toxic-parents#tips

Novák Dóra
Novák Dóra
A nevem Novák Dóra, pszichológus és kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns- jelölt vagyok. Szenvedélyem az emberekkel való foglalkozás, mások erősségeinek felszínre hozása és az általam megszerzett pszichológiai tudás átadása, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabb életvitelt és minőségibb kapcsolatokat tudjunk létrehozni és fenntartani. Az egyéni pszichológiai konzultációk mellett egy tréning-tanácsadó cégnél dolgozom, ahol több különböző nagyvállalatnak tartok vezetőfejlesztési – és mentális jóllét képzéseket. Legfőbb érdeklődési területem és szívügyem a mentális jóllét fejlesztés (stresszkezelés, munka-magánélet egyensúly, kiégés megelőzése, az önmagunkkal való kapcsolat erősítése, hatékony szokások kialakítása stb.), így a PszichoLive oldalán is számos írást olvashattok tőlem ezekben a témákban.

Népszerűek

Az öt legfontosabb dolog, amit Dr. Vekerdy Tamás tanított nekünk

1. Nem az teljesít majd igazán jól a "kemény, versengő, taposó" felnőttéletben, akit már gyerekkorában is "kemény, versengő, taposó" körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg....

A mérgező emberek 5 leggyakoribb működése

Mindannyian ismerünk közelebbről vagy távolabbról olyan embert, aki rendre furcsa, nyomasztó érzést kelt bennünk, ráadásul erre sokszor csak akkor ébredünk rá, amikor már az...

Elszürkülni a másik mellett – Így marcangol szét lassan az érzelmi bántalmazás

A bántalmazás nem feltétlenül bántalmazásnak indul – intő jeleit egy kapcsolat elején olykor nehéznek tűnhet kiszűrni, és sokszor mire felszínre jön a másik „valódi...

A nárcisztikus szülő gyermeke örökké a „nem elég jóság” árnyékában élhet – 5 jel, hogy felismerd

„Ha egy mondatban kellene jellemeznem, milyen érzés egy ilyen örömgyilkos édesanyával élni egy életet, akkor annyit mondanék, hogy olyan, mintha rátett volna a hátadra...

Gázlángozás – A manipulációs stratégia, mely eléri, hogy őrültnek gondold magad

„Oh, ugyan már! Soha nem mondtam ilyet! Csak túlságosan érzékeny vagy. Nem tudom, hogy miért csinálsz akkora ügyet ebből…” – ha ismerősek ezek a...